Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ostře sledované Vlaky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Ostře sledované Vlaky
 
Název díla: Ostře sledované Vlaky
Datum vložení: 15.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ostře sledované vlaky

Název knihy: Ostře sledované vlaky
Autor: Bohumil Hrabal
Rok vydání: 1965
Nakladatelství: Československý spisovatel

Žánr: novelaaždu.
Styl a jazyk díla: Dílo je vyprávěné v ich formě, spisovnou češtinou. Místy se tam také objeví mírně nespisovné výrazy – př.: ceckounek.
Kompozice : Dílo je rozdělené na kapitoly, které nejsou nijak pojmenované.

Místo a čas děje: Československo, jedna malá vesnička roku 1945.
Téma: Život v malé vesničce a válka.
Význam: Za svobodu může bojovat kdokoliv.
Funkce díla : Dílo je určeno spíše k relaxaci, ničím nás přímo nevzdělává, ale svým způsobem nás poučuje o situaci ve válce a o tehdejším životě.
Hlavní postavy:
Miloš Hrma: naivní mladík, který nemá moc zkušeností se ženami, je citlivý a lítostivý.
Máša – Milošova přítelkyně
Ladislav Hubička – výpravčí, veliký svůdce
Přednosta stanice
Zdenička Svatá - telegrafistka
Viktorie Freie – velmi pohledná Rakušanka
DĚJ:
Miloš nastoupí po několika měsících zpět do práce na železniční staničku, kde má zatím funkci záškoláka.V pracovní neschopnosti byl kvůli svému pokusu o sebevraždu. Na stanici se řeší právě menší incident. Výpravčí Hubička se při služně miloval s telegrafistkou Zdeničkou a otiskl jí štábní razítka na zadek.Tuto událost řeší i dopravní inspektor.Ten má také povýšit přednostu stanice, ale najde ho celého ušpiněného od jeho milovaných holubů..
Nakonec prošetření Hubičky dopadlo dobře a byl shledán nevinným.
Celý den projíždí stanicí německé ostře sledované vlaky. Jeden upoutá Hrmovu pozornost, že na něj doslova civí celý jeho průjezd stanicí., což ho mohlo stát život. Hubička Hrmovi sdělí, že mají v úmyslu zničit večer ostře sledovaný transport vojenských zbraní, který bude stanicí projíždět. Do stanice tak přijíždí odbojová spojka Viktoria Freie, která s sebou přivezla výbušninu k likvidaci vlaku. Krásná Němka zaujme mladého Hrmu, který se díky ní promění na přednostově kanapi v opravdového muže. Miloš se rozhodne bombu do vlaku shodit sám. Vyleze na návěstidlo a podaří se mu bombu ve vhodnou chvíli vhodit mezi dva vagóny. Zahlédne ho ale hlídkující Němec a oba na sebe ve stejné chvíli vystřelí a spadnou do příkopu podél trati.
V poslední chvíli Miloš přemýšlí nad svým životem a nad životem Němce, který má taky určitě nějakou rodinu a blízké. Ještě se dočká detonace vlaku plného zbraní... A umírá ruku v ruce s Němcem.

Hodnocení:
Tato knížka se mi moc líbila, to jak byla napsaná a hlavně o čem byla napsaná. Určitě si jí jednou přečtu znovu. Měla jsem možnost shlédnout i filmové zpracování této knížky.





Životopis spisovatele: Bohumil Hrabal
Hodnocení: (hodnotilo 73 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Ostře sledované vlaky Hrabal, Bohumil 333 slov
Ostře sledované vlaky Hrabal, Bohumil 739 slov
Ostře sledované vlaky Hrabal, Bohumil 143 slov
Ostře sledované vlaky Hrabal, Bohumil 592 slov
Ostře sledované vlaky Hrabal, Bohumil 585 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info