Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Založení města Říma a Etruskové

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Založení města Říma a Etruskové
 
Titulek: Založení města Říma a Etruskové
Datum vložení: 25.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Založení města Říma a Etruskové

Podle pověstí založil Řím Romulus, první ze sedmi králů, 21.dubna 753 př. Kr. na řece Tibeře. Legenda dále vypráví o dvojčatech Romulovi a Removi, kteří byli zrozeni za zvláštních okolností a po svém narození byli vysazeni na břehu řeky. Zachránila je vlčice, která je vychovala. Romulus se potom usadil na Palatinu, jednom ze sedmi římských pahorků, kde založil a opevnil město.

Město Řím vzniklo po spojení rodů Latinů a Sabinů ve společném sídlišti. Římané osídlili čtyři z pahorků. Jejich kulturu zpočátku silně ovlivňovali Etruskové. Název města Řím a jeho legendárního zakladatele Romula pochází od jména vznešeného etruského rodu Ruma (Roma). Na sever od nově založeného města začínalo již území Etrusků, kteří sem přišli kolem r. 900 př. Kr. snad z Malé Asie. Jižní Itálie a Sicílie byly pod kulturním a hospodářským vlivem Řeků a Kartága.

Etruskové sídlili ve střední Itálii mezi Tiberem a Arnem severně od Říma. Základem jejich hospodářství bylo technicky vyspělé zemědělství. Pro zvýšení zemědělských výnosů vysušovali Etruskové bažiny, mýtili lesy a narovnávali toky řek. Velký význam měla řemesla, především kovolijectví a šperkařství (zlatnictví).

Období kulturního rozkvětu Etrusků spadá do 7.-4. století př. Kr. Etruské umění a kulturu známe především z bohatě vybavených hrobů. Etruské hrobky zdobily v době rozkvětu malby se scénami slavností i každodenního života. Od 5. století př. Kr. začínají převládat temné obrazy démonů podsvětí a násilné smrti. Etruskové rozvinuli v náboženství zvláštní rituály věštby podle křivky letu ptáků, dráhy blesku a tvaru jater obětních zvířat. O jejich rodinném životě víme velmi málo. Zdá se, že etruská žena měla dosti vysoké sociální postavení. Poznání skutečného stavu etruské kultury ztěžuje skutečnost, že se zatím nepodařilo rozluštit etruské písmo.

V průběhu svého historického vývoje Etruskové nevytvořili nikdy jednotný stát, ale jen řadu jednotlivých městských států. Své výsadní postavení ve střední Itálii ztratili Etruskové již kolem r. 509, když přišli o Řím.Obranu etruských území ztěžovala těžkopádná organizace státu Etrusků bez pevných spojeneckých svazků a bez jednotného vojska. Etruskové byli později poraženi i na moři od Řeků a ztratili vliv v jižní Itálii. Etruská města se jedno po druhém dostávali do područí Říma.

Po přesídlení části Keltů do severní Itálie se Etruskové dostali do dvojího sevření. Keltské kmeny se začaly usazovat v severní Itálii kolem r. 400 př. Kr. Keltové dobyli některá etruská města a vyhnali jejich obyvatele. Pod tlakem některých keltských kmenů se s nimi Etruskové spojili proti Římu, utrpěli však r. 283 př. Kr. rozhodující porážku a museli uzavřít s Římem mír.

Vlčice z Kapitolu, postavy Romula a Rema byly připojeny až v době renesance
(bronz, před pol. 5. století př. Kr.; Palazzo dei Conservatori, Řím)





Hodnocení: (hodnotilo 171 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info