Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Foster Jodie

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Foster Jodie
 
Osobnost: Foster Jodie
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jodie Fosterová se narodila 19. listopadu 1962 v Los Angeles. Její rodiče, Evelyn a Lucian Fosterovi, se rozvedli ještě před jejím narozením a Jodie tedy vyrůstala pouze v matčině péči. Již ve třech letech uměla číst, ve třinácti mluvila francouzsky, ve škole byla vždycky premiantkou a nemusela se moc snažit. Její výchovou byla v podstatě od malička usměrňována k filmovému a televiznímu průmyslu. Jelikož Evelyn Fosterová byla filmovou publicistkou, často brala Jodie s sebou do kina. Jodie vzpomíná, že "téměř všechen čas trávila shlížením temných evropských filmů" oblíbených její matkou. Jodiin bratr Buddy se v osmi letech začal objevovat v televizních reklamách a Jodie sama byla často přítomna při natáčení. A tak bylo jednoho dne šikovné tříleté děvčátko zaregistrováno pány z reklamní agentury a začala se rodit hvězda.
Po několika reklamních spotech si odbyla "opravdovou" televizní premiéru v roce 1969 v sitcomu Mayberry R.F.D. a po rolích v řadě podobných seriálů získala svou první filmovou roli v disneyovské rodinné story nazvané Samantha a Napoleon (1972) o přátelství dvou dětí a starého dobráckého lva Majora. V následujících dvou letech pak střídala relativně nezajímavé filmy s relativně nezajímavými seriály.

Poprvé výrazněji zaujala kritiky v roce 1973 jako láska Toma Sawyera Becky Thatcherová v muzikálovém zpracování Twainova románu, které jste mohli vidět nedávno na Nově. V dalším filmu pak již hrála pod režijním vedením Martina Scorsese ve filmu Alice už tu nebydlí (Alice Doesn`t Live Here Anymore, 1974). Přestože musela soupeřit s vynikajícími hereckými výkony hlavních hvězd Krise Kristoffersona a především Ellen Burstynové, která byla oceněna Oscarem, dokázala Scorseseho zaujmout natolik, že jí bez váhání svěřil roli dvanáctileté prostitutky Iris ve svém dnes již legendárním Taxikáři (Taxi Driver, 1976). Tato kontroverzní (Fosterová musela dokonce podstoupit psychologické vyšetření, aby dokázala, že je schopna zvládnout případné trauma plynoucí ze ztvárnění této postavy) role znamenala radikální změnu přístupu Jodie Fosterové k herectví. "Tento film kompletně změnil můj život. Bylo to poprvé, kdy po mně někdo chtěl vytvořit postavu, která byla úplně jiná než jsem já sama. Poprvé jsem si uvědomila, že hraní není jen nějaké hobby, kterým se bavíte, ale že to je skutečné řemeslo." Navzdory všeobecnému uznání a nominaci na Oscara byl Taxikář nadlouho poslední demonstrací jejího umění. Její další role v sedmdesátých letech jí nikdy neposkytly dostatek prostoru. Kritikové sice její výkony hodnotili kladně, nicméně často poznamenávali, že tyto tyto role znamenají mrhání vyjímečným talentem.

V roce 1980 absolvovala Fosterová Prestižní francouzské lyceum v Los Angeles jako nejlepší studentka a rozhodla se studovat anglickou literaturu na Yaleské univerzitě. Přestože se neobjevovala na filmovém plátně, stala se na dlouhou dobu centrem pozornosti médií díky pomatenci, jenž spáchal atentát na Ronalda Reagana ve snaze jí zaimponovat. Tato událost byla razantním útokem na psychiku osmnáctileté studentky. Trvalo rok, než se Fosterová dokázala alespoň částečně vzpamatovat. Své pocity pak vylíčila v eseji nazvaném Proč já? publikovaném v časopise Esquire.

Svou další filmovou roli vytvořila Fosterová až v roce 1984 v pokusu převést na plátno bizarní svět Johna Irvinga v adaptaci jeho románu Hotel New Hampshire, který však propadl. Na návrat mezi opravdové hvězdy si Fosterová musela počkat ještě další čtyři roky, kdy získala roli Sarah Tobiasové, která se stala obětí několikanásobného znásilnění. Z jemné intelektuálky se tak musela jako mávnutím kouzelného proutku proměnit v prostořekou a ne příliš vzdělanou servírku, které není cizí ani flirtování s muži ani alkohol a drogy. Vzhledem k tomuto image není daleko k předsudkům, které obvykle společnost vůči obětem znásilnění mívá. Právě boj o "rovnost před zákonem" bez ohledu na společenské zařazení oběti společně s vývojem vztahu mezi jednoduchou Sarah a její advokátkou Katherine Murphyovou ztvárněnou Kelly McGillisovou, to jsou základní motivy tohoto snímku. Za roli Sarah Tobiasové pak získala Jodie Fosterová zcela zaslouženě svého prvního Oscara.

Další důkaz o jejích mimořádných hereckých schopnostech přišel o tři roky později v podobě role budoucí agentky FBI Clarice Starlingové v adaptaci bestselleru Thomase Harrise Mlčení jehňátek. Temná a ponurá zápletka thrilleru s téměř hitchcockovskou atmosférou se stala pozadím pro vývoj vztahu typu učitel-žák mezi Starlingovou a psychopatickým psychiatrem Hannibalem Lecterem (Anthony Hopkins), který jí pomáhá prostřednictvím svých "kryptografických" výroků k dopadení svého kolegy v branži masových vrahů. Film se stal hitem roku a získal pět Oskarů v nejprestižnějších kategoriích (nejlepší herec a herečka, nejlepší režie, nejlepší scénář, nejlepší filmú). Rok 1991 přinesl Jodie Fosterové kromě výše zmíněného ocenění také její režijní debut Človíček Tate (Little Man Tate) vyprávějící o sedmiletém géniovi Fredu Tateovi, jenž hledá optimální vztah k matce (Jodie Fosterová), k psycholožce snažící se rozvíjet jeho vyjímečný talent a vlastně k celému světu. Filmy, na nichž je podíl Jodie Fosterové více než herecký, nesou jasný otisk motivů z jejího vlastního života: malý Tate žije pouze s matkou a také je neuvěřitelně osamělý stejně jako ženská obdoba Tarzana Nell ve stejnojmenném příběhu z roku 1994 (další nominace na Oscara za hlavní roli). Autobiografické prvky jsou patrné i v jejím druhém režijním pokusu Domů na svátky (1996).

Osamělá je Jodie fosterová nejen jako astronomka Ellie Arrowayová hledající mimozemské civilizace v Zemeckisově nejnovějším snímku Kontakt (Contact, 1997), ale i v současném soukromém životě, hollywoodských večírků se neúčastní a mezi své přátele zařadí jen málokoho. Sama o sobě tvrdí, že je neuvěřitelně nudný člověk. Nejspíš je však nudná jen pro ty, které zajímají jen pikantní historky či fotografie. Ti, kteří jsou nad tyto přízemní věci povzneseni by v ní jistě nalezli člověka neobyčejně zábavného.

V roce 1999 se Jodie představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem (Střelci na útěku, Hard Boiled), který hraje siamského krále Mongkuta ve filmu Anna a král (Anna and the King). Nádherné exteriéry a výprava, pikantní existence králova harému a hvězdné herecké obsazení ve velkolepém příběhu o narůstajících sympatiích a citech mezi evropskou učitelkou a asijským králem, o konfrontaci dvou kultur a světů, a zároveň o možnostech spojení dvou odlišných vidění, když si lidé porozumějí.

Nejnovější film s Jodie Foster je Flightplan( Tajemný let), kde se Jodie objevila jako starostlivá matka.

Čerpal/a jsem z Jodiiny osobní webové stránky.





Hodnocení: (hodnotilo 6 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info