Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Daněk Wabi

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Daněk Wabi
 
Osobnost: Daněk Wabi
Datum vložení: 26.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Wabi daněk

Wabi Daněk, vlastní jméno Stanislav Daněk je písničkář, narozen 30. 1. 1947, Zlín.
Učil se hrát na trombon na Lidové škole umění, ve hře na kytaru je autodidakt. Vystřídal hodně povolání: vyučil se zámečníkem, pracoval např. jako opravář, údržbář, svářeč panelů, saniťák.
Daněk patří k interpretům tzv. moderní trampské písně, neboť ve svých textech odkládá někdejší trampské rekvizity spjaté s tématikou Divokého západu a více se přiklání k životní realitě.
V Karviné vyhrál 1971 Portu jako člen sokolovské skupiny Plížáci navíc získal za píseň Tommy druhé místo v
autorské soutěži, o tři roky později opět zvítězil už s gottwaldovskou skupinou Rosa a v autorské soutěži znovu
získal druhé místo (Svitavy, skupina fungovala tři roky). Následovala pětiletá odmlka v aktivní písničkářské činnosti,
1979 byla Daňkovi v Olomouci udělena Zlatá porta za celkový přínos v trampském a folkovém žánru. Daněk se na pódia vrátil, začal vystupovat sám a doprovázet se na akustickou dvanáctistrunnou kytaru. Tato etapa je poznamenána ústupem od trampské tematiky a přílivem ryzích folkových výpovědí. K dalším úspěchům na Portách patří vítězství v autorské soutěži v letech 1981–83 s písničkami Ročník 47, Fotky a Nevadí. Daňkovi se dostalo 1982 i uznání odborníků. Jako jeden z prvních českých folkařů natočil samostatné album (1984, Rosa na kolejích) a obdržel za ně jako první nepopový interpret Zlatou desku za více než 200 000 prodaných kusů; jeho popularitu podpořily i četné rozhlasové a televizní snímky. Druhé album Vítr nahrál 1987. Koncem 80. let se přestěhoval do Prahy, kde hrál tři roky s kytaristou Oldřichem Bartasem, pak rok spolupracoval s Janem Nedvědem. Dodnes působí jako sólový písničkář, nahraná alba jsou však vždy výsledkem týmové spolupráce na bohatším aranžmá folkrockovém, countryovém i popovém. Roku 1990 vyšlo CD s výběrem Daňkových písní, další autorské album Pískoviště se objevilo 1996 a o tři roky později nahrála dodnes spolupracující dvojice Daněk – Miloš Dvořáček, live album s názvem Valašský drtivý styl. Zatím poslední projekt nese název Nech svět, ať se točí dál. Daněk zde interpretuje písně Miroslava Jaroše u nás téměř zlidovělé, např. Montgomery, Rychlejší koně, Jackson aj. a hudebně se tu pohybuje na ose od trampské romantiky přes písničkářské country kristoffersonovského typu až po country rock.
Daňkova tvorba osciluje na hranicích dvou žánrů.
Díla: Rosa na kolejích – píseň, která je jakousi trampskou hymnou a roku 2000 vyhrála anketu Trampský hit století !!
Fram, Plameny, Hudsonské šífy, Mávej, Vítr, Pískoviště, Valašský drtivý styl, Nech svět, ať se točí dál.





Hodnocení: (hodnotilo 62 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info