Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Přístav volá

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Přístav volá
 
Název díla: Přístav volá
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jirka Dražan byl chlapec, který chtěl zažít nějaké vzrušující dobrodružství. Neměl ani žádné kamarády. Vlastně měl, ale žádný z nich nechtěl po škole nic podnikat. Všichni hned po škole honem do biografů, ať jim neuteče nějaké napínavé dobrodružství na plátně.

Jednoho večera přišel jeho tatínek z práce později než obvykle a sdělil, že jeho bratr potřebuje okamžitě 28 tisíc korun na splacení dluhů, které dluží továrně, ve které Jirkův tatínek pracuje. Všichni mu chtěli pomoci, a tak skončili všechny Jirkovy peníze, které si šetřil na nové kolo v rukou jeho strýce. Nejvíce rozzlobila Jirku paní Zábranská, která ho neměla zrovna moc v oblibě. Měla radost, že si Jirka kolo nemůže koupit a ještě mu říkala:
\" Copak bys dělal s kolem ?\" nebo: \" Škoda za takové věci peněz.\"

Jirka se celé dny nudil a tak se rozhodl, že půjde až do Přístavní čtvrti něco objevit nebo prozkoumat. Ale SÁM.

Sekal se tam s partou kluků, mezi lidmi zvanou Michalovou , která právě pronásledovala jednoho kluka, který jim u ŽLUTÉ ZDI utekl. Jirka toho hocha obdivoval. Během pár sekund přeskočil zeď vyšší než on samotný. Další pokus partě už vyšel, ale mezi kluky z party byl i Jirka. Tentokrát toho kluka surově zbili. Ten den Jirka běžel rychle domů a další ráno nastydl. Měl vysoké horečky. Když byl zase zdráv, shledal ve škole nového žáka, který se jmenoval Ota Šperk. Neměl zrovna dobrý prospěch ani chování. Jirku také neměl v oblibě.

Když šel Jirka do Přístavní čtvrti již potřetí, tak se k Michalově partě přidal, protože ho parta přesvědčila, že Láďův otec způsobil přeložení z továrny, ve které dříve pracovali jejich tátové. Říkali také, že sem zajedou jen na svátky, nebo někdy na víkend.

Ta parta, ve které byl i Jirka, všechno jen ničila, rozbíjela a dělala špatné věci.

Ten kluk, kterého tak surově zbili byl Láďa Vilemín. Za krátkou dobu si Jirka uvědomil, že to, co dělají není správné. Seznámil se tedy s Láďou a z party odstoupil. Láďa Jirkovi řekl, že za přeložení jejich tátů si můžou sami, protože jejich výrobky nebyli správně sestrojeny. Za krátkou dobu byl Láďa Jirkův nejlepší kamarád. Každý den se spolu setkávali, hráli si spolu a bavili se. Jednou se Láďa Jirkovi svěřil, že žije tzv.modrý život. Jednou se pokusila parta zničit pouto přátelství mezi těmito chlapci. Dále se o to pokusil i Ota Šperk.

Jednou se ale sešli a Láďa Jirkovi řekl, že se musí odstěhovat, protože Láďův otec bude pracovat v Dánsku jako rádiový konstruktér.

Jirkovi se najednou udělalo špatně. V duši ho hlodala bolest při pomyšlení na to, že by mohl ztratit svého nejlepšího kamaráda. Ještě nikdy se takhle necítil. Jirka se na další den vydal rozloučit se s Láďou. Jirka osaměl.

Jednou si vzpomněl si na Láďu, na jeho modrý život a naučil se ho žít. A modrý život žil nadále…

Charakteristika postav : Jirka byl syn dělníka v továrně, které později dluží Jirkův strýc peníze ( 28 tisíc ). Byl to chlapec, který hodně sportoval a později byl lepší než ostatní i v učení. Snažil se prodat a utržit co nejvíce, aby si našetřil na nové kolo.
Láďa byl chlapec, který naučil Jirku různým věcem a naučil ho hlavně žít MODRÝ ŽIVOT.






Životopis spisovatele: Jaroslav Foglar
Hodnocení: (hodnotilo 129 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info