Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Evženie Grandetová

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Evženie Grandetová
 
Název díla: Evženie Grandetová
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává na přelomu 18.-19. století ve francouzském městě Saumur. Jedná se o realistický soudobý román.
Pojednává o životních osudech bednáře Felixe Grandeta a jeho příbuzných. Bednář je velmi bohatý, ale před ženou a dcerou Evženií to dobře skrývá. Rodina Grandetových byla ve městě ctěna a vážena. Velikost jmění znaly pouze dvě osoby - pan Cruchot - notář a pan des Grassins, nejbohatší bankéř. Grandetovi bydleli v chladném tichém domě, který ani nepřipomínal dům nejbohatšího obchodníka, spíše naopak. Dům obýval jen pan Grandet se ženou, dcerou Evženií a služkou Nanon. Na návštěvu přijíždí synovec Karel. Jeho otec zbankrotoval a spáchal sebevraždu. Karel chce půjčit peníze na odjezd do Indie. Grandet nechce o půjčce ani slyšet. Do Karla se však zamiluje Evženie a půjčí mu své peníze. Před odjezdem si oba slíbí věrnost. Grandet se dozví o Evženiině lásce ke Karlovi. i to, že mu Evženie půjčila své peníze a s dcerou nechce nic mít, zavře ji do pokoje jen o chlebu a vodě.Usmíří se až po smrti Evženiiny matky, kterou uštval k smrti. Evženie se vzdává dědictví ve prospěch svého otce. Ten ji zasvěcuje do tajů svého lichvaření. Ve svých 82 letech Grandet ochrne a zemře. Po smrti svého otce se Evženie dozví o závratném jmění, které ji po otci zůstává - 17 milionů Evženie stále myslí na Karla. Ten si v Indii vydělal hodně peněz a při cestě do Paříže se seznámí s bohatou slečnou, kterou si hodlá vzít, i přesto, ze ji nemiluje a bere si ji jen pro peníze. Svůj první a poslední dopis píše Evženii právě o tomto sňatku. Ta zklamaná jeho láskou si vezme pana de Bonfose, který zanedlouho po svatbě umírá. Evženie zůstává sama a svoje peníze věnuje na dobročinné účely.

Hlavní postavy:
Evženie Grandetová: Grandetova dcera, upřímná, citlivá, schopná věrné lásky, pro niž obětuje vše; bezmocná a podřízená vůli otcově; ideální ženská bytost.
Felix Grandet: Byl to lakomec a sobec. Nutil rodinu žít v bídě, i když nebylo třeba a uštval svou ženu. Jednalo se o člověka, který dělá pro peníze úplně cokoliv a mnohdy může připomínat ústřední postavu z Moliérova Lakomce. Každopádně je Grandet literárním typem.

Hlavní myšlenka:
tragický příběh znázorněného života, kritika společnosti, v níž majetek a peníze jsou nadřazeny lidským citům a tragicky ovlivňují vztahy mezi lidmi

Ukázka z díla:
V čistém a jednotvárném životě dívek přichází rozkošná chvíle, kdy jim slunce rozlévá své paprsky do duše, kdy svět vyjadřuje jejich myšlenky, kdy tlukot srdce přenáší do mozku svou teplou sílu, v níž se myšlenky rozplývají v neurčitou touhu. Chvíle nevinné melancholie a líbezné radosti. Když děti začínají vidět, usmívají se; když dívka poznává v životě cit, usmívá se jako tehdy, když byla ještě dítětem. Je-li světlo první láskou v životě, není láska světlem srdce? Evženii nastala chvíle, kdy začínala jasně vidět do tajů pozemských věcí.

Autor:
Honoré de Balzac (20. 5. 1789 - 18. 8. 1850)
Francouzský romanopisec; zakladatel moderního románu.
Dílo: Otec Goriot
Lesk a bída kurtizán
Ztracené iluze
Stará panna
Hledání absolutna

Informace o použitém vydání knihy:
Honoré de Balzac - Evženie Grandetová
Vydalo: Lidové nakladatelství Praha v r. 1970
Přeložili: Jaroslav a Růžena Pochovi
Ilustroval: Karel Hruška
196 stran





Životopis spisovatele: Honore de Balzac
Hodnocení: (hodnotilo 39 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info