Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Soukromá vichřice

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Soukromá vichřice
 
Název díla: Soukromá vichřice
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v Praze v době socializmu.Tato novela představuje vlastní styl autorovy prózy -vládne jí myšlenka:“Láska je jen iluze, život tupé vegetování a není žádného úniku“. Je to pohled na skupinu 8 pracovníků chemického závodu , dva manželské páry : Áda a Joža Vinšovi , Joska a Ida Nejtrovi a dva mladé milenecké páry: Bohunka Austová a Mirek Machulka , Standa Kocián a Inka. Kteří se snaží uniknout z každodenního koloběhu života nevěrou, ta však posléze končí také v nudě konzumního stylu života. Jejich osudy se navzájem proplétají a svádí je dohromady. Měšťáctví a zautomatizovaný život - láska je degradována na sex zautomatizované životy - otrava, stereotyp, každý sám, ale vlastně všichni dohromady se rozhodli, že změní stereotyp = soukromá vichřice - odchod od partnerů, všichni po určité době přijdou na to, že starý život byl pohodlný - nová úskalí - návrat do svých dobře vytopených klecí s ústředním topením. V závěru se mladí milenci rozhodnou pro svatbu, jen s tím rozdílem , že: Bohunka si bere Standu Kociána a Inka Mirka Machulku.

Páralovi hrdinové jsou většinou technici, laboranti nebo inženýři, kteří cítí postupnou ztrátu své lidské identity, pokouší se rozbít uzavřený koloběh životních situací, ale nakonec podléhají stereotypu každodennosti socialistického způsobu života.Prožívají svůj život mechanicky, v zaměstnání tupě plní úkoly, v jejichž význam nevěří. Stejný pocit skepse je zachvacuje i v soukromém životě, bezduchý stereotyp ale proniká i do milostných vztahů. Tento stereotyp Páral vyjadřuje věcným popisem, přesností v časových údajích a stručnou stavbou vět.


Páralův styl se zdá být těžce srozumitelný. Autor používá dlouhá souvětí, věty na sebe navazují často beze spojek, infinitiv mu pomáhá přejít ke vnitřnímu monologu. Hlaví hrdinové většinou dosahují zajímavé kariéry, v milostném partnery podvádí a hýří zápletkami.


Čerpáno: Soukromá vichřice – Vladimír Páral – nakladatelství Paseka v r. 2000
Maturitní otázky z češtiny – Jiří Mrákota - vydavatelství jazykové literatury





Životopis spisovatele: Vladimír Páral
Hodnocení: (hodnotilo 155 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info