Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Píseň o Rolandovi

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Píseň o Rolandovi
 
Název díla: Píseň o Rolandovi
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Sedm let pobýval král Karel ve Španělsku, kde si podrobil kromě Zaragozy mnoho hradů a měst. Její král Marsilius se obával Karlovy porážky a svolal své chytré muže, aby mu poradili, co má dělat. Všichni mlčeli, až se nakonec ozval Blancandrin. Pověděl mu, aby Karlovi poslal hodně zlata a stříbra spolu s rukojmími a aby přislíbil, že se na svatého Michala s ním setká ve Francii a přijme jeho křesťanskou víru, když odtud odejde. Samozřejmě šlo o past, protože se všichni shodli na tom, že je lepší obětovat pár španělských lidí (coby rukojmí) než přijít o Španělsko. Vyslali tedy posly, aby Karlovi vyřídili to, na čem se dohodli. Poslové nabrali do rukou olivové lístky a jeli za Karlem. Ten po dohodě se svými lidmi přistoupil na jejich návrh a přemýšlel, koho má vyslat k Marsiliovi. Z tohoto důvodu svolal muže a zeptal se jich, koho navrhují. Roland navrhl Ganelona - svého otčíma, neboť mu tímto gestem chtěl dokázat, že si ho váží. Ganelon se na něj rozzlobil, protože si myslel, že ho chce Roland touto cestou připravit o život. Nemohl však odmítnout a vydal se na cestu k Marsiliovi. Tam se dopustil hanebného činu, protože zradil Karla a jeho družinu za zlato a stříbro. S Marsiliem se domluvil na smrti Rolanda, protože věděl, jak na něm Karel lpí. Slíbil mu, že se postará o to, aby při zpáteční cestě do Francie velel Roland zadnímu voji.
Když se s rukojmími a zlatem vrátil ke Karlovi, řekl mu, že je vše vyřízeno a druhý den se vydali do Francie. Když dojeli k Roncevalu, určil Ganelon do zadního voje Rolanda. Roland pochopil, že se mu Ganelon mstí za to, jak ho poslal k Marsiliovi, ale hrdost mu nedovolila odporovat. Když se Karel a jeho družina vzdálili, zůstali v Roncevalu pouze Roland a jeho muži. Vtom si Olivier všiml, jak se na ně hrnou musulmané, a poradil Rolandovi, aby zatroubil na roh. Karel by se vrátil a pomohl by jim nad musulmany zvítězit. Roland ale nechtěl, protože to považoval za zbabělé, a vrhnul se do boje. I když mužů ubývalo na obou stranách, musulmanů bylo víc. Král Karel byl už daleko, ale Rolandovi nezbylo nic jiného než zatroubit o pomoc.Věděl, že už je pozdě, ale doufal, že i když se Karel nestačí vrátit včas, pomstí jejich smrt. V boji se drželi dlouho. Rolandovi se podařilo utnout Marsiliovi pravou ruku a jeho syna zabít. Nakonec se musulmané dali na útěk. Roland už byl slabý a brzy zemřel.
Když do Roncevalu dorazil Karel se svou družinou, rozhodl se pomstít smrt svých lidí a vydal se za utíkajícími musulmany, které potom do jednoho zabil.
Když se to dozvěděl Baligant, vydal se za Marsiliem. Oznámil mu, že se Karla pokusí zavraždit. Marsilius mu popřál štěstí a doufal v jeho úspěch. Boj mezi Karlem a Baligantem byl krutý, obě strany vojska utrpěly ztráty, ale Karel nakonec zvítězil, protože Baliganta zabil.
Domů se vrátil jako nešťastný vítěz. Těšilo ho, že po těžkém boji získal Zaragozu a manželku Marsilia Bramimondu přesvědčil o síle křesťanství, přesto mu chyběl Roland. Po příjezdu do Cách ho čekalo potrestání Ganelona za jeho zradu, přičemž se kvůli tomu strhl boj, ve kterém Thierry zabil příznivce Ganelona Pinabela. Thierry bojoval za pravdu a chtěl, aby Ganelona potrestali. Nakonec Ganelon se svým příbuzenstvem skončil na popravišti.





Hodnocení: (hodnotilo 48 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info