Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Komedie Omylů

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Komedie Omylů
 
Název díla: Komedie Omylů
Datum vložení: 4.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Komedie Omylů
William Shakespear:

Hlavní postavy:
Solinus: vévoda efeský
Egemon: otec obou Antifolů, kupec ze Syrakus (města z jehož původu nesměli kupci v Efeském městě podnikat)
Emílie: žena Egemona
Antifolus syr. + efeský – dvojčata, synové od Emílie a Egemona,
Dromio syr. + efeský – dvojčata, sluhové Antifolů
Adriana: žena Antifola syr.

Děj:
Příběh začíná odváděním staršího muže(Egemona) na popravu, který se snaží vysvětlit vévodovi(Solinusovi) jeho provinění, a to takové, že prodával své zboží ve městě kde neměl co pohledávat (Efeské město). Když se vévoda rozhodne jej vyslechnout, tak se dozvídáme že je to otec dvojčat, kterého však námořní nehoda při bouři rozdělila od jeho ženy a jednoho syna s jeho sluhou. Dozvíme se totiž že při narození dvojčat zakoupil svým synům sluhy, též dvojčata a stejně staré.
Náhle se ocitáme v reálném ději, kde zrovna přijel jeden kupec(Antifolus syrakuský) se svým sluhou (Dromiem syrakuským) na pár dní do města Efeského. Lidé které nikdy neviděl jsou na něj podivně velmi milí a dokonce mu dávají i peníze aniž by věděl za co! Jedna žena ho též doslova přitáhla na oběd a obviňovala ho z lehkomyslnosti. Antifolus syr. to překonal a odebral se do svého hotelu!
Na druhou stranu se velmi vlivnému kupci ve městě(Antifolus Efeský) začnou stávat podivné věci, jako na příklad, že lidé mu nechtějí vrátit peníze, které jim půjčil a začnou tvrdit že je již dali, žena mu doma nedá najíst s tím že již doma jed...!
Též sluhové se začnou chovat podivně a každý z obou sluhů dostane pořádně namláceno za jejich „žerty“.
Zlom v ději nastane tehdy, když zlatník označí Antifola Efeského za zloděje a nechá jej zavřít. Do žaláře za ním přijde manželka s „vymítačem ďábla“ protože si též myslí že je blázen. Antifolus syrakuský se mezitím chystá odplout z města, protože jej také začnou prohlašovat za podvodníka. A celý tento děj se mísí a nastává zmatek. Antifolus efeský ze žaláře však uprchne a po bláznivé honičce se schová do kláštěra, kde jej schová matka předctavená kláštěra a odmítne jej vydat. Později se dozvídáme, že je to Emílie (Egemonova žena). Mezi tím vede kat i s vévodou Egemona na popravu kolem kláštěra. Když vévoda spatří tento rozruch začne tuto situaci řešit. Když v tom kolem utíká Antifolus Syrakuský. Všichni jsou zmateni.
Egemon začne prohlašovat že je to jeho syn, když však vyjde z bran kláštěra Antifolus Efeský, tak si neni jist.
Moudrý vévoda pochopí a Egemona propustí. Vše dobře dopadlo a celá rodina se sešla včetně sluhů zase pohromadě.

Zhodnocení:
Myslím si že je to velmi zábavná a zajímavá komedie, která stojí za přečtení. Její čtenář se baví od začátku až dokonce a její děj ho nepustí.
Doporučoval bych ji všem kteří si přejí přečíst nějakou opravdu zábavnou knížku s výtečným happyendem.
Všemu dodává výtečnou třešničku na dortu i to že tato kniha je napsána jedním z nejuznávanějším dramatikem na světě jakým byl Williem Shakespear.





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 71 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info