Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Cesta kolem světa za osmdesát dní

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Cesta kolem světa za osmdesát dní
 
Název díla: Cesta kolem světa za osmdesát dní
Datum vložení: 10.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je to dobrodružný příběh anglického džentlmena Philease Fogga. Je to typický angličan,který si velmi potrpí na přesnost. Jeho život není nijak zajímaví. Jen spí, jí a chodí do Reformního klubu. Jednou se v klubu vsadí prakticky o celé své jmění, že dokáže objet svět za osmdesát dní. Cestu podniká, ale ani jednou nevyhlédne ven do krajiny, neprohlédne město. Ze začátku se vše daří. Pan Fogg získává i nějaké hodiny navíc. Jede mnoho dopravními prostředky, vlakem, lodí, plachetnicí, parníkem, sněžnými saněmi, na slonovi. Doprovází ho jeho sluha Proklouz, který hledal pána, u kterého bude mít klid. Ale hned jak nastoupil do služby musel odcestovat s panem Foggem. Působí na cestě potíže, protože vstoupí do zakázané mešity, nechá se opít opiem a narušuje poklidný život Fogga. Další postavou je detektiv pan Fix, který si neověří informace a stíhá Fogga jako zločince, který vyloupil banku. Pronásleduje ho na jeho cestě přes celý svět. Poslední postavou je paní Auda. Je to indická vdova, která měla být upálena zaživa spolu s mrtvým manželem, ale Fogg ji zachránil. Když přijedou do Londýna, myslí, že sázku prohrál a požádá paní Audu o ruku, ona přijme. Vyšlou Proklouze pro kněze a zjistí, že jeli proti času, takže mají jeden den k dobru. Jako vždy vejde zcela přesně na vteřinu osmdesát dní od svého obchodu do Reformního klubu a sázku vyhrává.





Životopis spisovatele: Jules Verne
Hodnocení: (hodnotilo 154 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info