Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Paní Bovaryová

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Paní Bovaryová
 
Název díla: Paní Bovaryová
Datum vložení: 10.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v provinční normandské měšťanské společnosti (pol. 19. stol.)
Literární druh: epika
Literární žánr: kriticko-realistický psychologický román

Obsah:
V úvodu je popsáno dětství Karla Bovaryho. Později si Karel bere na přání matky starou, ošklivou a bohatou Heloisu Dubucovou s vidinou peněz a lepších časů. Ale pánem v domě byla jeho žena. Jezdí za panem Roaultem vyléčit jeho bolavou nohu. Tam poznává Rouaultovu dceru Emu a zamiluje se do ní. Heloisa umírá a Karel si bere Emu. Pro Emu je manželství všední, není takové, jaké si ho představovala v románech. Nudí ji denní stereotyp. Karel a Ema jdou na ples k markýzovi a Ema se zamiluje do vikomta - stále na něj myslí. Stává se z ní tvrdohlavá a namyšlená žena. Otěhotněla a stěhují se do Yonville. Chce mít chlapečka, ale rodí se jí holčička Berta. Ema doufá, že se situace v manželství po narození dítěte zlepší, ale je tomu pravý opak. Homail je místní lékárník a přítel Bovaryových. Dělal jim kmotra. Ema se začíná kamarádit s písařem Leonem, on se do ní zamiloval. Ona ho také miluje, ale nechce si to přiznat. Leon odjíždí do Paříže. Ema na něj pořád myslí, trápí se a má výčitky. Ema navazuje vztah s Rudolfem Boulangerem. Tajně se stýkají, jsou milenci, kupuje mu dárky. Ema ho žádá, aby ji unesl i s dcerkou. Cesta se stále odkládá, ale po čase se stanoví pevné datum odjezdu. Rudolf si to však rozmyslí a odjíždí sám. Ema od něj obdrží jen dopis. Ema prožívá zklamání, je nemocná, život se jí zhroutil. Dostaví se finanční problémy. Karel s Emou jedou do divadla do Rouenu a tam potkávají písaře Leona. Karel Emu nechává v Rouenu, aby si odpočinula a shlédla představení. Po celou dobu je s Leonem. Začne si ho vydržovat. Ema za Leonem jede po čase znovu kvůli plné moci. Ema touží hrát na klavír, Karel ji v Rouenu domluví jednou týdně hodiny, ale ona na hodiny nechodí a je s Leonem. Finanční problémy se zvětšují, ale Karel o ničem neví. Ema si stále bere od pana Lheureuxe směnky a pomalu rozprodává majetek, na který se nepřijde. Dluh však zdaleka není splacen. Je však v nouzi a jde za Rudolfem. Vyznají si lásku, ona ho pak požádá o peníze, ale on prý žádné nemá. Ovšem bydlí v luxusním zámku se zahradami. Ema zklamaně odchází. U lékárníka Homaise si tajně bere jed - arzenik a otráví se. Karel je zdrcen. Po nějaké době Karel přišel na to, že mu byla nevěrná (nachází dopisy) a umírá na infarkt. Dcera Berta bydlí chvíli u babičky - staré paní Bovaryové, ale ta také umírá. Pak bydlí u Eminina otce Rouaulta, ten ochrnuje, nakonec si Bertu vzala jedna chudá teta.

Charakteristika postav:
Ema Bovaryová: dcera bohatého sedláka, krásná, rozmařilá a povrchní
Karel Bovary: dobrák, jednoduchý, venkovský lékař
Lékárník Homais: upovídaný, typický měšťák
Leon Dupuis: Emin milenec
Rudolf Boulanger: Emin milenec

Autorův záměr:
Autor zde analyzuje život měšťanstva. Kritika lži, přetvářky, pokrytectví, podvádění.

Jazykové prostředky a kompozice:
Hlavní příběh je vypravován v podání nestranného a nezaujatého vypravěče. Autor zde konstatuje jen fakta. Kladen důraz na konkrétní detail. Román je realistický, sice má romantické prvky, ale je již naturalistický.





Životopis spisovatele: Gustave Flaubert
Hodnocení: (hodnotilo 22 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Paní Bovaryová Flaubert, Gustave 219 slov
Paní Bovaryová Flaubert, Gustave 348 slov
Paní Bovaryová Flaubert, Gustave 815 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info