Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Omyl komisaře Palmua

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Omyl komisaře Palmua
 
Autor: Mika Waltari
Název díla: Omyl komisaře Palmua
Datum vložení: 25.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Komisař Palmu dostane za úkol potvrdit sebevraždu finského boháče Bruna Rygsecka. Nikdo nestojí o potíže v tak vlivné rodině a sebevražda je "zcela" očividná. Mladý milionář se koupal ve svém bazénu. Uklouzl po mýdle a těžce se udeřil do hlavy. Jenže to by nebyl komisař Palmu, aby si nevšiml, že se jedná o úkladnou vraždu. Usuzuje tak proto (a soudí správně), že mu komorník pana Bruna řekne, že když šel do koupelny, tak rozsvítil. Nikdo se přece nekoupe po tmě. Byla sice zastrčená zástrčka, ale komisař zná trik s provázkem jak ji zavřít z druhé strany dveří. Není nijak složitý, a dokonce je velmi známý. Pochopitelně v určitých kruzích. Potíž je v tom, že motiv i příležitost má na osm lidí. Ani jednoho nejde vyloučit. Brunova rodina, přátelé, dokonce ani komorníka. Navíc všichni byli v domě přítomni v den vraždy! Komisař se spolehne na instinkt a použije vyřazovací metodu. Ani ta mu však neukáže výhradně na jednu osobu. Rozhodne se tedy políčit past. A právě tady udělá komisař chybu! Nezasvětí totiž do plánu svého asistenta a pošle jej "naslepo" informovat všechny, že jeden ze svědků vraha viděl. Ten tedy obejde všechny podezřelé a řekne jim to. Osamělá a trochu poblázněná teta zavražděného, Amalie Rygsecková, se obává o život a svěří se asistentovi. Ten jí dá na její osobní obranu svou zbraň. Později se dají události do pohybu a mladičká slečna Vanneová se rozhodne opustit byt a zajít za tetou Amalií pro radu. Na to přesně Palmu čekal. Jenže vinou špatného hlídání se do domu Bruna Rygsbecka dostane na poslední chvíli, aby zabránil další vraždě. Amalie R. střílela po slečně V. A. totiž zabila Bruna a později i jeho ženu. A. totiž nebyla poblázněná. Byla blázen. Jediné, co ji drželo při smyslech, byla její kočka, kterou Bruno zabil. Na odplatu ona zabila Bruna. Později zabila i jeho manželku, jakožto svědka. A pak se pokusila zabít i slečnu V., protože ji Palmu obalamutil.





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info