Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Démon svatosti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Démon svatosti
 
Autor: Peter Bilý
Název díla: Démon svatosti
Datum vložení: 3.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
PETER BILÝ
DÉMON SVÄTOSTI

1.vydání. Bratislava, 2004. Slovenský spisovateľ.


Kniha je rozdělena do 9 kapitol ( Úzkosť - Pandorina skrinka - V inej koži - Y sin embargo - Sexodus - Vzdialenosť miestami blízka - Blízkosť miestami vzdialená - Nokturnár - Fuga mundi).
Příběh je víceméně vyprávěn v první osobě (Peter odcházející ze Slovenska za prací do Španělska), ačkoli pro místa, kde je potřeba vyzdvihnout osobní detaily a je nutná nezaujatost promlouvá vypravěč k této postavě jako k "ty".

Na začátku se potká hlavní postava Peter v letadle do Španělska s jakousi Carmen, která se vrací domů. Ačkoli se mu dívka líbí, nevypadá to na hlubší a bližší porozumění. Náhle ale Carmen postihnou křeče, a následně je přivolána na letišti ambulnace. Peter tedy jede s ní a stráví noc u její postele. Doktor mu řekne, že dívka potratila a on zalže, že je otcem a že se chtěli vzít. Tím vlastně začíná tento zvláštní vztah-nevztah. Když se totiž Peter dozví, že kamarádky, se kterými byl domluven na práci, si z něj udělali legraci, ocitá se jen tak bez ničeho v cizí zemi. Žije tedy nějakou dobu s Carmen v bytě, navenek se tváří, že spolu chodí, ale vlastně spolu nic nemají. V jejich vztahu je důležitý odstup, který je ale hlavní podmínku pro "svobodu" obou a vpodstatě i pro čistotu tohoto vztahu. zároveň však ze stejného důvodu mají k sobě blíž než by měli, kdyby do sebe byli zamilovaní. (Proto Carmen potom odejde?)

Mezitím se čtenář dozvídá bližší podrobnosti o Petrovi - jeho rodiče začali (jako znuděná střední třída) žít pro New age a nakonec se jejich syn rozhodl pro křesťanský klášter, čímž se jim totálně odcizil. Odešel tedy do Brna a potom do Itálie. Líčeny jsou různé epizody s přáteli (víno, diskotéky apod.). Ačkoliv mu dívky nejsou cizí, udržuje celibát (panictví už ztratil předtím). Potom odchází z kláštera za prací, ta ale "selhává" a tak se sbliží s Carmen. Peter občas namluví nějaké dívce, že je panic, načež bývá "sbalen" - což Carmen netuší.

Peter se snaží sehnat práci, musí ale mít povolení nebo občanství. S Carmen se dohodnou, že se vezmou. Seznámí se tedy s její rodinou (pohnutý příběh Carmen - matka zemřela, otec ji bil a se sestrou si nerozuměla). Po nějaké době nicnedělání (poflakování se po univerzitě) se nakonec na večírku opije a když se vrátí domů, vyspí se s Carmen (potom si vyznají, že se milují). Ta druhý den ale odejde.

Následuje deníková kapitola "Nokturnár" - ještě se zápisky z kláštera, čímž se otvírá vnitřní svět postavy, ve kterém je cítit jakási bezvýchodnost či nuda.

Nakonec je několik poznámek - citátů, snů. Jen ve zkratce mluví o dívce Aitaně (která rozumí natolik umění, že pak nerozumí literatuře), kterou si našel. Carmen se zabije při autonehodě a on ji identifikuje dle dokladů. Předposledním odstavcem je soulož s Aitianou a následuje:

"Ráno mi povie: "Ach, ty môj Nabokov..."
Naštvem sa. Idiotka; nie som Rus a nehovorím až tak dobre po anglicky.
A vymyslite tomu všetkému banálnejší koniec."





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info