Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Krásné zelené oči

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Krásné zelené oči
 
Název díla: Krásné zelené oči
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
HLAVNÍ NÁMĚT: Hlavním námětem je příběh odehrávající se během několik měsíců života mladé židovské dívky Hanky Kaudersové. Hanka je spolu se svojí rodinou odvezena do Terezína, odtud po nějaké době do Auschwitz-Birkenau. Zde Hanka hned při první selekci ztratí bratra. O několik dní později přijde i otce, který nevydrží týrání a rozběhne se proti drátům pod proudem ohrazujícím prostor tábora. Krátce po této události se Hance povede přidat se mezi dívky vybrané jako polní prostitutky, vesměs Němky, do polního nevěstince Feldbordell Nr. 232 Ost. Tady stráví 21 dní, které se jí už nikdy nepovede vymazat z mysli. Při shonu a zmatku těsně před koncem války se jí povede utéct vlakem do maďarského Pětikostelí, kde se uchýlí k rabínovi Saphirovi a vypráví mu svůj příběh. Jejich debata je hustě protkána filozofickými diskuzemi na téma dobro a zlo, zlo a odpuštění, život a smrt…
HLAVNÍ HRDINKA: Hlavní hrdinkou je asi patnáctiletá židovská dívka jménem Hanka Kaudersová. V knížce je často označována jako Kůstka, v polním nevěstinci pak získává i přezdívku „Krásné zelené oči“. Kůstka je na svůj věk neobyčejně statečná, dokázala se soustředit jen na přežití, pod vlivem neskutečně obtížné životní situace je schopna potlačit v sobě žal, zoufalství či soucit a dostat se po všech útrapách nakonec zpátky do Prahy, kde se jí podaří časem nalézt oporu v kamarádovi se stejným osudem.
VLASTNÍ NÁZOR: Tato knížka se mi líbila, byla to jedna z těch, u kterých jsem věděla, co se během ní bude dít i jak skončí a přesto, či vlastně spíše proto, jsem si ji přečetla. Lustig jako autor mi přijde více než zajímavý, na přečtení některé z jeho knih jsme se chystala už dlouho. Odrazoval mě fakt, že všechny příběhy většinou končí špatně, což je ale vzhledem k tématu pochopitelné. Vědomí, že Kůstčin příběh po všech nepředstavitelných útrapách dopadne v podstatě dobře, bylo to, co mě k přečtení motivovalo a rozhodně nemůžu litovat. Kniha se mi četla dobře, obtížnější byla jen část s filozofickými úvahami. Celý příběh byl velmi chytlavý, fakt, že autor přeskakuje během několika časovými liniemi, neškodí. Je to jedna z knížek, kterou si možná jednou i znovu přečtu.





Životopis spisovatele: Arnošt Lustig
Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info