Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Západní Čechy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Západní Čechy
 
Titulek: Západní Čechy
Datum vložení: 4.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Západní Čechy jsou oblastí, ve které se nachází mnoho léčivých pramenů a která se pyšní bohatou historií, úchvatnou přírodou i velmi přátelskými a pohostinnými lidmi. V západních Čechách na Vás dýchne neopakovatelná atmosféra lázeňských měst, pozoruhodné historické památky a řada přírodních zajímavostí, které byste v jiných oblastech České republiky jen těžko hledali.V souvislosti se západními Čechami lze zaslechnout i mnoho pojmů, které se staly jejich skutečnými symboly mezi něž patří např. minerální vody Magnesia, Mattoni, lázeňské oplatky a karlovarský porcelán.
Mezi velmi navštěvovaná místa v západních Čechách patří zejména zámek Kynžvart, hrad Loket, klášter Teplá, Špalíček v Chebu a nesmíme zapomenout ani na pověstnou Zpívající fontánu a sochu Františka v Mariánských Lázních. Západní Čechy mají opravdu co nabídnout. Mezi další velmi významné lázně ležící v západních Čechách patří bezesporu Lázně Jáchymov - první radioaktivní lázně na světě, Lázně Kynžvart s proslulým pramenem Richardka a Konstantinovy Lázně, které se skrývají uprostřed hlubokých lesů v západních Čechách. Vlajkovou lodi lázeňského trojúhelníku západních Čech jsou Karlovy Vary - nejstarší, nejslavnější a největší lázně v České republice. V Karlových Varech je množství kulturních památek mezi něž rozhodně patří: novorenesanční Mlýnská kolonáda, Císařské Lázně, secesní Městské divadlo, klasicistní Poštovní dvůr, Zámecká a Sadová kolonáda. Dalším městem ležícím v západních Čechách jsou Mariánské Lázně, které by se daly právem nazývat architektonickou perlou západních Čech, jež je téměř umělecky zasazena do prstenu jedinečně krásných lázeňských parků. V tomto městě v západních Čechách a v jeho blízkém okolí vyvěrá asi 140 studených minerálních pramenů. K velmi cenným kulturním památkám náleží bezesporu novobarokní Kolonáda, klasicistní empírový pavilon Křížového pramene, novobyzantský římsko-katolický kostel Nanebevzetí panny Marie, pravoslavný a anglikánský kostel, novorenesanční Nové lázně, Městské divadlo.
Sice nejmenší avšak velice půvabné jsou Františkovy Lázně v západních Čechách. Jsou známé především díky Františkovu prameni, v jehož okolí vznikaly klasicistní i empírové stavby. Pro jedinečnou slohovou čistotu lázeňského jádra získaly Františkovy Lázně v západních Čechách statut památkové rezervace. Mezi nejkrásnější architektonické a kulturní památky západních Čech lze bezesporu zařadit empírovou kolonádu Lučního a Solného pramene, novorenesanční Lázně, Společenský dům, Lázně, dvoranu Glauberových pramenů a kruhový pavilon situovaný nad Františkovým pramenem.
V panenském a klidném prostředí lesů a neposkvrněné přírody západních Čech leží Konstantinovy Lázně zaměřené na prevenci, léčbu a rekonvalescenci kardiovaskulárních chorob a léčení nemoci pohybového aparátu, výměny látkového a dýchacího ústrojí.
Lázně Kynžvart v západních Čechách se specializují na léčení nespecifických nemocí cest dýchacích a dětí.

Památky:
Nejvýznamnějším centrem západních Čech bylo a je město Cheb, které patří k nejstarším městům v Čechách. Historické jádro města ležícího v západních Čechách spolu s jedinou císařskou falcí bylo prohlášeno městskou památkovou rezervací. Cennou historickou památkou tohoto města v západních Čechách je zámek Kynžvart, jemuž se mimo jiné dostalo i významného ocenění Europa Nostra, které se uděluje pouze výjimečným evropským památkám po provedení jejich celkové rekonstrukce. K západním Čechám neoddělitelně patří též typická lidová architektura, kterou nejlépe reprezentují uzavřené hrázděné zemědělské usedlosti. V Bečově nad Teplou je mimo jiné situován i nádherný hrad spolu s překrásným zámkem. Nedaleko se rovněž nachází premonstrátský klášter v Teplé, který byl po staletí duchovním centrem západních Čech. Při návštěvě západních Čech zaujme i řada dalších historických objektů, zvláště pak barokní komplex. Město Kynšperk nad Ohří, které se proslavilo uměleckým truhlářstvím nebo vesnická památková zóna umístěná v Královské Poříčí.

Volný čas:
Západní Čechy skýtají zejména v letních měsících mnoho možností pro turisty, kteří vyráží za odpočinkem do hor a lesů, kde jsou vhodné terény jak pro stále oblíbenější cykloturistiku, tak i pro turistiku pěší. Celé území západních Čech je protkáno sítí značených turistických cest a cyklostezek. Nabízí se i možnost projet západní Čechy na koních. Dobré podmínky naleznou v západních Čechách také milovníci koupání, kempování a rybaření. Mezi největší centra vodních sportů v západních Čechách patří přehrady Jesenice a Skalka. Zejména pak na Jesenici si přijdou na své příznivci surfování, jachtingu a potápění. Západní Čechy se postupně stávají rájem příznivců golfu. Golfové hřiště v Mariánských Lázních je nejstarším areálem v České republice. Také golfový areál v Karlových Varech patří k nejstarším a nejkrásnějším lokalitám v Čechách i v kontinentální části Evropy.

Příroda:
Západní Čechy nabízejí velké množství přírodních zajímavostí, rezervací, parků a nespočetných naučných stezek vedoucích pohádkovou přírodou, i tak je možné ve stručnosti charakterizovat přírodní skvosty západních Čech.
Chráněná krajinná oblast Slavkovský les představuje velkoplošné chráněné území ležící na území západních Čech. Rozkládá se mezi Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi a Kynšperkem nad Ohří. Dokladem sopečné činnosti v západních Čechách jsou zbytky sopek Komorní hůrka u Františkových Lázní, Železná hůrka u Chebu a Podhorní vrch u Mariánských Lázní.

Kultura:
Západní Čechy nabízí kromě výše uvedených možností také bohaté kulturní vyžití. Lze navštívit muzea v západních Čechách (zejména pak v Chebu, Aši, Mariánských Lázních či ve Františkových Lázních), které pomohou návštěvníkům přiblížit historii západních Čech včetně významných osobností, které v západních Čechách buď pobývaly nebo se zde narodily. Milovníci hudby jistě ocení festival "Týden Johanna Strausse" ve Františkových lázních nebo "Chopinův festival" a "Mozartův festival" v Mariánských lázních. Tato dvě města v západních Čechách zaujmou také tradičním otevíráním lázeňské sezóny. Karlovy Vary se mohou pochlubit prestižním mezinárodním filmovým festivalem, který se každoročně koná.





Hodnocení: (hodnotilo 191 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info