Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bugatti 57 SC Atlantic

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Bugatti 57 SC Atlantic
 
Titulek: Bugatti 57 SC Atlantic
Datum vložení: 14.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Bugatti 57 SC Atlantic

Jedna z legend automobilky Bugatti je v současné době vystavena v galerii historických vozidel na nábřeží Vltavy v Praze na Smíchově.
Dvousedadlový vysoce sportovní Atlantic byl navržen synem Etoreho, Jeanem Bugattim. Jde o jeden z nejbizardnějších nejexkluzivnějších a nejdražších automobilů nejen své doby, ale i současnosti. Byl postaven na podvozku Bugatti Type 57 s nízko položeným přeplňovaným osmiválcem o objemu 3.300 cm3. Výkon tohoto stroje je 210 k a maximální rychlost přes 200 km/h. Dnes se nám zdá, že rychlost 200 km/h není až tak zajímavá a běžně ji jsou schopny dosáhnout i současné sériové automobily. Musíme si ale uvědomit, že tento stroj byl zkonstruován ve druhé polovině 30. let minulého století, kdy se po našich silnicích proháněly Pragy Piccolo, Aero 662, nebo Škody Populár s maximální rychlostí okolo 80 km/h. A i špičkové stroje jako například Škoda 860 či aerodynamická Tatra 77 „jezdily“ maximálně do rychlosti 140 km/h. Karosérie byla zajímavou směsí stylu linií letadla a kapkového tvaru, populárního ve třicátých letech. Mezi ty nejzajímavější prvky patřilo velmi skloněné přední okno, nýtované hřebínky na blatnících a středem celé karosérie, či oválné dveře s okny ve tvaru ledvin. Karosérie původního prototypu Aérolithe byla vyrobena z lehkého a pevného elektronu (slitiny hliníku a hořčíku), ale jeho negativem byla vysoká hořlavost. Z toho důvodu nebylo možno panely karosérie svařovat a proto byly nýtovány. Jean Bugatti se tedy rozhodl nýty neskrývat a naopak je vystavit na povrch karosérie. Karosérie produkčních modelů Atlantic sice již byla hliníková, nýty na povrchu karoserie však už zůstaly. Mechanika vozu byla podobná ostatním modelům Type 57 a zahrnovala snížený a zkrácený závodní podvozek 57S a přeplňovaný motor 57C. Proto automobil nese označení SC. Původně byly připraveny součástky na výrobu šesti kusů, ale vzhledem k opravdu exkluzivně vysoké ceně tohoto vozu, byly vyrobeny pouze tři kusy. Dva se dochovaly dodnes a třetí byl totálně zničen při dopravní nehodě, kdy se střetl s vlakem. Díky úžasnému nadšenci a renovátorovi historických vozidel Eriku Kouxovi, z Francie, byl tento automobil znovu vzkříšen. Neexistující zničené díly byly opět nahrazeny originálními součástkami vyrobenými v roce 1936 v Bugatti továrně v Molsheimu. Rovněž karoserie byla vyrobena do posledního detailu dle originálu včetně sedadel a interiéru.





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info