Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Robot (fejeton)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Robot (fejeton)
 
Titulek: Robot (fejeton)
Datum vložení: 25.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Když se řekne robot, nejvíce se člověku vybaví plechová krabice, která se dokáže úmyslně pohybovat, mluvit, má velké IQ a v čemkoliv dokáže člověka předčit. Zkrátka něco jako ve filmu Terminátor 1 a 2, kde se roboti (schopní přemýšlet) vzbouřili a zničili prakticky celou Zemi. Toto slovo má mnoho významů, a proto se jazykovědci rozhodli udělat z něho 2 slova lišící se v 1. pádě čísla množného: „Roboty vykonají svou práci vždy bezchybně.“
„Roboti vykonají svou práci vždy bezchybně.“
Když použijeme tento výraz s „Y“ máme (tedy aspoň většinou) na mysli tzv. neživé roboty, neboli stroje schopné vykonávat jen příkazy udělené od člověka či od jiného tvora. Příkladem je třeba kuchyňský robot, který není vlastně nic jiného, než mixér se spoustou adaptérů na krájení, mixování, šlehání, odšťavňování. Potom bychom ale mohli dát název robot čemukoliv, co má motorek a člověk to může ovládat, říkáte si, a máte pravdu. Řekněme si ale po pravdě, nebylo by snad divné začít říkat polovině přístrojů slovem robot? Představte si to, na ulici bude stát nádherné auto a vy někomu řeknete: „To je ale pěkný robot,“ on se koukne na poblíž stojící motocykl a bude s vámi souhlasit. Ale zase na druhou stranu, nebyla by pro nás jazyky o trochu lehčí, kdyby ve slovníku bylo na 20 stránkách slovo robot, zastupující stovky slov?
„I“ označuje životný rod, zdůrazňující to, že tyto stroje již umí samostatně myslet, rozhodovat se, prostě být soběstačné. Jsou to stále ještě stroje? Může snad být stroj, něco co je schopno života? Nebyla by to potom již forma života? Podle mě určitě. Jediné, co nevím, je, kde by asi tak mohli žít, protože na Zemi není dost místa pro dva takto odlišné druhy, jako jsme my (lidé) a roboti. Otázkou je, kdo by zvítězil. Podle zmiňovaného filmu bychom to byli my, „páni sluneční soustavy“, ale kdo by natáčel filmy o tom, jak lidstvo vymře, když tu už byla Planeta opic? Naštěstí je toto téma jen pro science-fiction. Očekávám však brzký příchod nové technologie a s ním i začátek uvědomování si robotů sama sebe.
Souhrnem toho všeho je, že roboty jsou nedílnou součástí domácnosti, kterou již vůbec nebereme jako novinku a vůbec si jich nevážíme. Stoprocentní roboti dnes nejsou, ale několikaprocentní odvárky již existují, třeba takový Furby reagující na dotyk a pohyb, či robopes který nepotřebuje venčit. Nevím, jestli by bylo dobře, kdyby se nám podařilo nějakého toho robota vytvořit.





Hodnocení: (hodnotilo 26 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info