Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Scott Walter

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Scott Walter
 
Osobnost: Scott Walter
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Potomek starého šlechtického rodu, slavný skotský romanipisec, zakladatel světového historického románu. Narodil se 15. srpna 1771 v Edinburghu, zemřel 21. září 1832 v Abbotsfordu na vlastním zámku.
Mládí Scott strávil na pomezí Anglie a Skotska u svého děda. Kraj, zkropený krví častých bojů, hrdinské balady, knihy z dědovy knihovny i podvědomá touha dětskou obrnou navždy poznamenaného Waltera po nedosažitelných dobrodružstvích patrně uřčily jeho budoucí životní dráhu.
Studoval v Edinburghu, kde dosáhl roku 1792 titul advokáta, později se stal starostou okresu v němž vlastnil statek. Literární tvorba a výnosy nemovitostí mu umožňovaly spokojený a výstřední život.
Roku 1820 byl povýšen do šlechtického stavu. Záhy se však dostavila katastrofa. Nakladatelský podnik, jehož byl Scott od roku 1810 podílníkem, ohlásil roku 1826 úpadek a spisovatel pozbyl veškeré jmění a zadlužil se obrovskou částkou. Již pětapadesátiletý se vrhl do práce a za čtyři léta podstatnou část dluhu splatil. Roku 1830 byl raněn mrtvicí. V Itálii se záchvat opakoval a záhy Walter Schott zemřel po rychlém převozu do svého sídla. Bylo zbudováno v gotickém slohu podle dějišť jeho románů, kde žilzcela po způsobu středověkých rytířů a kde dokonce hostil i krále Jiřího IV.

Do literatury Scott vstoupil překlady a sbírkami skotských balad, později básnickou veršovanou povídkou ze starého Skotska "Balada posledního minstrela" (1805), jejíž úspěch přiměl Scotta věnovat se pouze literatuře. Zprvu zůstal u osvědčeného a čtenáři nadšeně přijatého tématu i formy. Ve veršovaných romatnických rytířských povídkách pokračoval až do roku 1817. Scott se posléze obrátil k historickému románu, váhavě a nejistě, dokonce první z nich, "Waverley" (1814), vydal zprvu anonymně. Sám byl nejvíce překvapen skvělým ohlasem u čtenářů i kritiky, jenž ho přiměl napsat v letech 1815 - 1831 řadu dalších děl, z nichž se nejvíce proslavily "Starožitník, Rob Roy, Pověst o Montrosovi, Ivanhoe, Robin Hood, Klášter, Opat, Pirát, Talisman a Nebezpečný hrad". Romány jsou děleny do několika tematických okruhů: skotské povstání roku 1745, doba královny Alžběty a Richarda Lví Srdce a do Francie Ludvíka XI.





Hodnocení: (hodnotilo 30 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info