Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Goldoni Carlo

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Goldoni Carlo
 
Osobnost: Goldoni Carlo
Datum vložení: 15.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Carlo Goldoni se narodil 25. února 1707 v Benátkách jako syn modenského rodáka a lékaře Giulia Goldoniho. Stěhovavý život nezdařile podnikavého otce a vlastní neposednost hnaly Carla Goldoniho od dětství nejrůznějšími městy severní Itálie. Než se ve čtyřiceti usadil k trvalejšímu pobytu jako profesionální dramatik v Benátkách, pobyl střídavě ve svém rodišti, v Perugii, Rimini, Chioggii, Miláně, Pavii, Undině, Modeně, Cremě, Parmě, Brescii, Veroně, Bolognii, Florencii, Sieně a několika dalších městech. Do některých se vracel i několikrát. Ze školy v Rimini utíká s komedianty na bárce do Chioggi. Vystudoval právo v Benátkách a v Padově. Krátký čas byl advokátem, poté se plně věnoval divadlu. Po prvních úspěších svých komedií přichází jako dramatik, dramaturg a režisér do divadla Sant´Angelo v Benátkách. Tam pracoval na obnovení italské veselohry a uvedl v letech 1750/51 šestnáct nových komedií. Zásady reformy uvedl v dramatizované poetice Komické divadlo. Z dalších komedií tohoto období byly také Sluha dvou pánů, Kavárnička, Lhář, Zdravá nemocná, Rozmarná žena. Po nich následovala jeho nejznámější komedie Mirandolina. Roku 1753 přešel do divadla San Luca, kde dosáhl vrcholu své tvorby komediemi Náměstíčko, Grobiani, Zamilovaní, Poprask na laguně a jiné. Goldoniho divadelní reforma byla revolučním činem. Týkala se radikální změny tří základních složek, které utvářejí divadelní představení jako syntézu práce autora, režiséra a herce. Při komedii dell´arte, která vládla v Itálii téměř 200 let, autor načrtával pouze postup děje s vyznačením některých výstupů. Goldoni napsal úplný text a zároveň bojoval proti zkaženému vkusu diváka, který zavinil formální schematismus her. Po deset let sklízí úspěch na domácích jevištích i za hranicemi Benátek, avšak na vrcholu uměleckého mistrovství, v pětapadesáti letech, podlehl novému kritiku a konkurentu, o třináct let mladšímu Carlu Gozzimu, politickému i uměleckému konservativci, literárnímu obnoviteli commedi dell´arte a vyznavači fantastické jevištní hry. Proto roku 1762 přijal pozvání Comédie Italienne v Paříži, kde napsal kromě jiných her komedii Vějíř a svoje paměti Mémoires, důležitý pramen poznání jeho tvorby a celého dosavadního divadelního života. Zemřel roku 1793 v Paříži v dost skromných poměrech. Goldoni je autorem více jak 200 komedií a 80 kratších dramatických útvarů pro hudební veselohry. Náměty čerpal ze života lidí. Hlavní charakteristikou jeho komedií je lidovost, pravdivost a úsměv.





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Goldoni Carlo Goldoni, Carlo 229 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info