Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jeffers Robinson

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Jeffers Robinson
 
Osobnost: Jeffers Robinson
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Robinson Jeffers se narodil 10.ledna 1887 v Pittsburghu, ve státě Pensylvánie. Otec byl přísný presbyteriánský duchovní, vyučoval na teologickém semináři. Byl o hodně starší než Jeffersova matka, která hrávala na varhany při bohoslužbách. Robinovo dětství bylo velmi osamělé. Jeho otec byl výborným znalcem latiny, řečtiny, hebrejštiny a arabštiny, byl velkým milovníkem antiky, což Robinovu tvorbu velmi ovlivnilo. Studoval školy v Ženevě, Curychu a Lipsku, v 15. letech vstoupil na univerzitu v Pittsburghu, později se rodina přestěhovala do Los Angeles. Na univerzitě se seznámil s Unou Kusterovou, jeho životní láskou, byl s ní ženat 37 let. Miloval přírodu, dokonce se zapsal na lesnickou univerzitu ve Washingtonu. 2.8.1917 se žení s Unou a o rok později se stěhují do Karmelu,malé vesničky poblíž města Monterrey, jižně od San Francisca. Toto místo si velmi zamiloval, často se stalo námětem jeho tvorby.

Během 1.světové války, ač velmi silný antimilitarista,se rozhodl splnit svou občanskou povinnost a dal se zapsat k výcviku v balónových oddílech. Nikdy však nebyl povolán.Za svůj život postavil svůj dům, Tor House, a Jestřábí věž. Měl velký cit pro kámen, a proto když měl rozepsanou nějakou báseň nebo povídku, dopoledne na ní pracoval a odpoledne nosil kameny z pobřeží na skálu, kde se rozhodl svůj Tor House postavit. V roce 1938 prožívá období krize. Tato krize není způsobena ničím jiným, než blížící se druhou světovou válkou. Byl dobrovolným pracovníkem v protiletecké obraně. Svou ženu velmi miloval a vše co psal, bylo vlastně určeno pro ni. Velice si s ní rozuměl, a často ji obsazoval do svých básní jako symbol krásy, dokonalosti a lásky. Proto když zemřela, byl jeho život po psychické stránce u konce. Někdo z Jeffersových přátel napsal po Jeffersově smrti roku 1962(20.1.):

"Jeffersův nedávný skon mne tak nezkrušil. Zkrušilo mne, když v září 1950 zemřela Una, neboť jsem věděl,že to také zemřel on sám."

Jeho současníci o něm tvrdili, že je misantrop, tedy že chová nenávist k lidem. Působil dojmem mrzoutství a uzavřenosti. Ale v jeho příbězích se pod zdáním chladu dá odkrýt jeho obava o lidskost a člověka samotného.





Hodnocení: (hodnotilo 33 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info