Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gellner František

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Gellner František
 
Osobnost: Gellner František
Datum vložení: 22.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Básník a prozaik, ovlivněn anarchistickou revoltou.

Narodil se 19.6. 1881 v Mladé Boleslavi, kde vystudoval i gymnázium. Vedl bohémský život, a tak se daleko ve studiích nedostal (studoval ve Vídni techniku, poté v Příbrami báňskou akademii). Účastnil se anarchistických schůzí, stal se příslušníkem kruhu revoltujících literátů kolem S.K. Neumanna. Roku 1905, po vojně, odjel František Gellner do Mnichova studovat malířství, téhož roku přešel do Paříže. Zde se živil kresbami pro satirické časopisy. S menšími přestávkami zůstal v Paříži až do roku 1911. Tehdy mu přítel básník S. K. Neumann externí spolupráci v brněnských Lidových novinách, netrvalo dlouho a stal se stálým redaktorem a věnoval se plně literatuře. V novinách tiskl veršované satiry, fejetony, povídky, romány a lyriky. Z tohoto tvůrčího období ho vyrvala světová válka. Za ústupu haličské fronty v září 1914 byl prohlášen za nezvěstného.

Po nás ať přijde potopa (1901), Radosti života (1903) ? první lyrické sbírky. Básník vychází z bezprostředních osobních zážitků. Gellner se postupně vymaňuje ze schémat předchozí dekadentní poezie a staví se proti patosu symbolistických básníků, hlásí se k tradici lyriky z rané tvorby J. Nerudy a S.J. Machara. Tématika básní je do značné míry dána okruhem neúspěšného studenta, bohéma. Velmi často se objevují scenérie hospod, kaváren, nočních ulic, témata prchavých lásek. Básník ve svých verších provokuje maloměšťáckou spořádanost a vysmívá se společnosti a ideálům.

Teprve roku 1914, po mnohaleté tvůrčí pauze, sestavil František Gellner svou třetí sbírku Nové verše, vydána byla posmrtně, roku 1919. Zásluhu na její vydání měl S.K. Neumann. Sbírka obsahuje výběr veršů z posledních čtyř předválečných let.

Velkého ohlasu dosáhly Gellnerovy žurnalistické verše, obsáhlý soubor politických satir, které vycházely v Lidových novinách. Autor je doplnil skvělými satirickými kresbami. Dalo by se říci, že F. Gellner navázal na tradici Karla Havlíčka Borovského.

Sbírka povídek Cesta do hor a jiné povídky (1914) se opírá o skutečné události nebo postavy, jak je v mládí poznal ve svém okolí.






Hodnocení: (hodnotilo 47 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info