Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rudolf Stanislav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Rudolf Stanislav
 
Osobnost: Rudolf Stanislav
Datum vložení: 29.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
*16.2. 1932
Narodil se v rodině dělníka v Jičíně, kde také vystudoval reálné gymnázium zakončené maturitou v roce 1951 a zároveň se zde vyučil i kinooperatérem (1950). Měl však ještě spoustu dalších zájmů, jako je například hudba nebo chemie. Své dětství a dospívání prožil v nedaleké vesničce Železnici. Jeho otec pracoval jako železničář a matka se později stala členkou JZD v Železnici. Neměl žádné sourozence a právě život jedináčka popsal i v jedné z jeho knih.

Po maturitě se hlásil na filmovou fakultu pražské Akademie muzických umění, avšak nebyl přijat a proto přijal nabídku do Výzkumného ústavu rozhlasové a televizní techniky v Praze, kde působil tři měsíce. Poté absolvoval pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích (1954) a následně přijal místo na základní škole v Písku, kde se později také oženil. Nyní je otcem dvou dětí, dcery a syna.

Své vědomosti si prohloubil na Vysoké škole pedagogické v Praze a v letech 1961-1965 přednášel na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Brandýse nad Labem českou literaturu a teorii literatury. Později se stal redaktorem Pionýrských novin. Při této práci poznal do hloubky různé pionýrské oddíly a na cestách za reportážemi poznal i různé osudy dětí, které ho později inspirovaly ke psaní knih právě pro ně. V roce 1970 se stal redaktorem časopisu Květy, kde zůstal až do roku 1977. Poté žil až do roku 1982 jako spisovatel z povolání do doby, kdy se stal vedoucím 4. dramaturgické skupiny Filmového studia Barrandov. Díky své práci, ale zároveň i cestovatelské vášni navštívil řadu cizích zemí, jako například bývalý Sovětský Svaz, Egypt, Tunisko nebo Francii.

Spisovatel napsal v rychlém sledu knihy s dívčími hrdinkami a méně často potom i s chlapeckými hrdiny. Ve svých dívčích románech zobrazuje dnešní mládež kolem patnácti let v jejich každodenním životním prostředí, v rodině, ve škole a mezi kamarády. Nezapomíná však ani na dospělé, na jejich problémy v mezilidských vztazích, v manželstvích, nebo v práci.
Díla:

pro mládež:
-Metráček aneb Nemožně tlustá holka (1969) – jeho první, velmi úspěšný dívčí
román, byl zfilmován
- Metráček aneb Kosti jsou vrženy (1977) – pokračování slavné prvotiny
- Kopretiny pro zámeckou paní (1973) – v této knize jsou zachyceny životní
epizody z jeho pobytu v Egyptě
- Modrý déšť (1975) – předlohou pro vydání této knihy bylo jeho dětství prožité
jako jedináček, bez sourozence
-dále např. Pusinky, Něžně háčkovaný čas , Kalendář pro zamilované holky, Knížka pro zamilované holky, Jak jsme poslouchali noc, Ráj je daleko, První polovina nebe.

pro dospělé:
- Barvoslepý (1978) – první román pro dospělé, těžil zde z předchozích
učitelských zkušeností
- V každém okně Julie (1980)
- Operace mé dcery (1980) – novela byla zfilmována
- Formule 1 (1981) – román, zachycující zkušenosti z Výzkumného ústavu
rozhlasové a televizní techniky v Praze a jeho zážitky
z pobytu ve Francii, kde navštívil festivaly v Cannes





Hodnocení: (hodnotilo 501 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz