Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Westall Robert

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Westall Robert
 
Osobnost: Westall Robert
Datum vložení: 13.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Robert Westall se narodil roku 1929 v Anglii, kde také za II. Světové války vyrůstal. Vystudoval výtvarné umění na univerzitě v Durhamu a dále se věnoval sochařství na známé škole slade v Londýně. Později vyučoval výtvarnou výchovu na středních školách na severu Anglie. Nějakou dobu působil jako ředitel pobočky samarinů, živil se také novinářstvím a rok se zabýval obchodem se starožitnostmi. Od roku 1985 až do smrti v roce 1993 se plně věnoval psaní. Jeh první román pro děti, Samopalníci, který publikovalo nakladatelství Nacmillan roku 1975, mu vynesl Carnegiho medaili. Znovu ji získal roku 1982 za svou knížku Strašáci, dále v roce 1989 obdržel cenu Smarties za Válečnou kočku a roku 1991 cenu Guardianu za Království moře. Westallovi se podařilo spojit literární mistrovství s obrovským talentem zaujmout děti či mladé čtenáře napínavostí příběhu. Jeho vyprávění jsou zakotvený v přítomnosti, avšak Westall se dokáže inspirovat také minulostí, jejími hrdiny a darebáky. Zdrojem námětu mu byla i jeho povolání – v knize Místo pro mě uplatnil zkušenosti ze svého učitelského období a krátkého působení ve starožitnickém oboru.





Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info