Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Zajcev Vasilij

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Zajcev Vasilij
 
Osobnost: Zajcev Vasilij
Datum vložení: 16.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vasilij Zajcev

Vasilij Grigorijevič Zajcev (rusky:Васи́лий Григо́рьевич За́йцев) (23. března 1915 – 15. prosince 1991) byl jedním z nejlepších sovětských odstřelovačů během druhé světové války.

Vasilij Zajcev se narodil ve městečku Jelino v okresu Čeljabinsk v tehdejším SSSR, vyrostl v pohoří Ural. Zde se učil střílet na vysoké zvěři. Do druhé světové války se aktivně zapojil až v listopadu 1942, kdy naplno zuřila slavná bitva u Stalingradu. Zde se ukázalo, že je Zajcev dobrým střelcem. V období od 10. listopadu do 17. prosince 1942 údajně zastřelil 225 vojáků a důstojníků wehrmachtu, z toho 11 ostřelovačů. Některé zdroje ale tvrdí, že Zajcevovy zásluhy nebyly tak velké, mimojiné tvrdí, že téměř stejný počet vojáků německé armády (v tomto případě 224 mužů) zastřelil neznámý sovětský voják známý pouze jako Zikan.
Zajcev sloužil u 1047. střeleckého pluku 284. střelecké divize 62. armády Stalingradského frontu. Služby schopný byl do ledna 1943, kdy utrpěl zranění očí. Zrak mu navrátila operace, kterou provedl profesor Filatov. Poté se vrátil do bojů a do konce války byl povýšen na kapitána. Po válce vedl jednu továrnu v Kyjevě.
Vyznamenání:
Hrdina Sovětského Svazu
Řád Lenina
Řád rudého praporu (dvakrát)
Řád vlastenecké války 1. stupně





Hodnocení: (hodnotilo 97 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info