Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Suchý Jiří

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Suchý Jiří
 
Osobnost: Suchý Jiří
Datum vložení: 24.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Všestranný umělec Jiří Suchý, který bývá často řazen mezi nejvýraznější osobnosti kulturní scény posledních desetiletí.
Narozen 1. října 1931 v Plzni, je český divadelník, textař, básník, spisovatel, skladatel, hudebník, grafik, výtvarník a sběratel, také je spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semafor (což nemá nic společného s dopravou, ale znamená to sedm malých forem). Dětství trávil v Klatovech, od roku 1936 žije v Praze.

Jeden z jeho prvních komických výstupů, dalo by se říci, „odehrál" Jiří Suchý ve třech letech. Seděl na zídce a jeho dědeček mu z ošatky nabídl vejce. Jiří s ním mrsknul o zem. Dědečka to tak rozesmálo, že mu podal druhé, třetí, čtvrté a on je rozbíjel dál a oba se ukrutně smáli. Jako mrně o sobě hovořil ve třetí osobě. „On" vyslovoval „fon". Když jedna holčička na kluzišti tlačila lavičku, aby neupadla a řekla: „Pojď chlapečku, já tě svezu". Odpověděl: „Fon nemůže, fon nemá prusle"…
Toto divadlo bylo založeno roku 1959 skupinou divadelníků soustředěných kolem J. Suchého. Název je odvozen od slov SEdm MAlých FORem. To mělo vyjadřovat původní úmysl zakladatelů věnovat se co nejširšímu spektru uměleckých žánrů, těmito formami byly myšleny: film, poezie, jazz, loutky, tanec, výtvarné umění a hudební komedie (jindy bývá uváděno poezie, kabaret pro děti, divadlo oživlých rekvizit a škrobených hlav, pantomima, výtvarné umění, film a hudební komedie). Tento záměr se samozřejmě prosazoval pouze v několika sezónách, později od něj bylo stále více upouštěno, protože vyžadoval příliš velké nároky na jednotlivé umělce. Původní sídlo tohoto divadélka bylo v nynějším Činoherním klubu, ale již v r. 1961 se muselo vystěhovat a po několika stěhováních se divadlo přestěhovalo do divadla v pasáži Alfa.

°V prvních letech se v tomto divadle nejvíce prosadila autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, kde J. Suchý byl autorem textů a J. Šlitr autorem hudby.

V tomto období vznikaly velice kvalitní hry písňového typu.
V těchto komediálních hrách se prosadily klasické zábavné prvky malých divadel. Po dlouhé době se tak divadlu vrátila jeho funkce lidi bavit nikoli vychovávat.

Tyto hry nedržely přísně logický sled, a byly jakousi kombinací písní a scének, které z části dotvářela aktuální situace.
Nejvýznačnější hry této doby byly např.:
Člověk z půdy, 1959
Zuzana je sama doma, 1960
Jonáš a tingltangl, 1962
Jonáš a Dr. Matrace, 1969

Roku 1969 zemřel J. Šlitr a J. Suchý pak vytvořil další autorské z nichž nejstálejší se ukázalo spojení s J. Molavcovou, se kterou pokračuje v podobném humoru jako s J. Šlitrem. Tato dvojice však relativně často opakuje, či pouze vylepšuje, nápady dvojice Suchý - Šlitr. V roce 1967 se v Semaforu objevila další dvojice. Po roce 1990 došlo k různým sporům, které vedly k rozchodu J. Suchého s dalšíma dvojicema a v Semaforu zůstala pouze jeho skupina.
Roku 1993 se divadlo muselo kvůli restituci domu, ve kterém hráli, znovu stěhovat a po několika přechodných místech se v r. 1995 usídlilo v podzemních sálech Hudebního divadla Karlín. Po povodních v roce 2002 došlo k dalšímu přesunu a divadlo od roku 2005 sídlí v Dejvické ulici, naproti současnému sídlu divadla Spejbla a Hurvínka.
V současné době čerpá dvojice Suchý - Molavcová často z tvorby dvojice Suchý - Šlitr.





Hodnocení: (hodnotilo 128 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info