Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Keys Alicia

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Keys Alicia
 
Osobnost: Keys Alicia
Datum vložení: 12.7.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ALICIA KEYS

Zpěvačka, textařka, skladatelka, pianistka a herečka, vlastním jménem Alicia Augello Cook, se narodila 25.ledna 1981v New Yorku matce Terri Augello, která je irsko-italského původu a jamajčanovi Craigu Cookovi. Vyrůstala však bez otce. Skutečnost, že je míšenkou, v ní jen umocnila přesvědčení, že pro ni neexistují žádné překážky. Ani v hudbě, ani v životě.

Alicia vyrůstala na ďábelském a zločinem prorostlém pomezí dvou newyorských čtvrtí Harlemu a Manhattanu. Bydlela s matkou v miniaturním jednopokojovém bytě v ubytovně nacházející se uprostřed betonové džungle, kde vám na každém rohu nabízí své zboží prostitutka, drogový dealer nebo alespoň asijský prodavač vařené kukuřice. Její cesta k úspěchu byla těžká. Aliciin talent byl objeven ve čtyřech letech, když se v mateřské škole zúčastnila konkurzu na postavu Dorotky v představení Čaroděje ze země OZ. V pěti letech začala navštěvovat hodiny klavíru a studovala své nejoblíbenější skladatele - Mozarta, Beethovena a Chopina. Postupně začala hrát více jazz od klavíristky Marian McPortland, Oscara Petersona a Fatse Wallera. V době dospívání zpívala v dívčí skupině, která se jmenovala Embish'n. Alicia byla hlavní zpěvačkou a také hrála na klávesy.

Ve čtrnácti letech napsala první písničku Butterfly, která je na jejím albu Songs In A Minor. Hrála také v mnoha show v New Yorku. I přes tuto náročnou hudební činnost se Alicii jako nadmíru talentované podařilo dokončit střední uměleckou školu už v šestnácti letech, tedy o dva roky dříve než jejím vrstevníkům. Obratem pak přišlo přijetí na Columbijskou univerzitu. Zhruba ve stejné době si ji ovšem vytypovali náhončí z Columbia Records a nabídli Alicii spolupráci. Pod příslibem žhavé budoucnosti opustila školu a podepsala s nimi smlouvu. Svůj sen si ale v této nahrávací společnosti nedokázala splnit. Když začala pronikat hlouběji do nahrávání, začínala si uvědomovat, že Columbia Records možná nebyla nejlepší volbou. Bylo to období pochybností, frustrace a nejistoty a Alicia probírala možnosti nové smlouvy, zatímco pokračovala ve vystupování. V 18 letech se vyplnilo její přání, když navázala přátelství s hudebním producentem Clivem Davisem. Ten ji vykoupil ze zajetí nahrávacího studia Columbia a následně získal pro společnost Arista. Clive dopřál této nadějné mulatce naprostou svobodu v aranžmá skladeb a povolil jí i odvážné experimenty v míchání stylů. Začaly vznikat nahrávky, které kombinovaly klasické piano s bluesem, jazzem a hip-hopem. Alicia souběžně s prací ve studiu každý večer koncertovala v newyorských klubech, aby nabrala zkušenosti a dostala se do povědomí, zatímco Davis rozpoutal divokou reklamní kampaň. Skladbu Falling doslova vnutil každé jen trochu významné rozhlasové stanici a každé nároží oblepil jejími plakáty. A úspěch se dostavil. Alicia obdržela za tuto píseň jednu z pěti cen Grammy, které jí ten rok spadly do klína. Od té doby jí sebevědomí jen rostlo. Na kritiky, že se jí pletou hudební styly, s klidem odpovídá, že se nenechá svázat jakýmkoli žánrovým vymezením a v hudbě nezná hranice. Inspirací k vyjádření vlastního stylu jí byli interpreti jako Stevie Wonder, Marvan Gaye, Nina Simone, Donny Hathaway, Biggie, Tupac, Jay-Z a Wu-Tang.

26. června 2001 vydala Alicia Keys album Songs In A Minor s hlavním již výše zmíněným singlem Falling. Její velká šance přišla, když Oprah Winfrey souhlasila, že ji uvede ve své show. Po předvedení Fallin, které sledovalo 40 milionů lidí se počet alb, která byla dána do prodeje, zdvojnásobil. Debutovalo na vrcholu žebříčků a po 29 týdnech zůstalo mezi nejlepšími dvaceti a překročilo hranici 7 milionů prodaných nosičů po celém světě. Singl Fallin' skončil na konci roku na 2. místě žebříčku Billboard Hot 100 chart.

Alicia zdomácněla na Video Music Awards, získala dvě Billboard Awards, dvě American Music Awards, dvě NAACP Image Awards, tři Soul Train Awards, dvě World Music Awards, ECCHO Award a pět Grammy pro Nejlepšího nového umělce. Získala také čtyři další ocenění včetně Písnička roku za skvělý singl Fallin', Nejlepší R&B Vocal Performance, Nejlepší R&B Song a Nejlepší R&B Album. Nazpívala také několik duetu. Nejslavnější byl duet s R´N´B zpěvákem Usherem - My Boo.

V roce 2003 Alicia Keys vydala své druhé album, které se jmenuje The Diary Of Alicia Keys a na svém kontě už má deset milionů prodaných nosičů po celém světě. Pro album připravila přes třicet pět písní, tedy dvojnásobek běžné desky.


Datum narození: 25. ledna 1981
Místo narození: New York
Národnost: Matka Italka, otec Afričan
Vzdělání: Kolumbijská Univerzita
Hra na hudební nástroje: Piano, kytara
První písničku napsala: Ve 14 letech
Nahrávací společnost: J Records
První představení: Čaroděj ze země OZ (ve 4 letech)
Oblíbené Album: Songs In The Key of Life (Stevie Wonder)
Oblíbená kniha: Neviditelný (Ralph Ellison)
Oblíbený sport: Plavání
Idol: Stevie Wonder a Maya Angelou





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info