Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Grégr Eduard

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Grégr Eduard
 
Osobnost: Grégr Eduard
Datum vložení: 21.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Eduard Grégr


(*4.3.1827 Štýr v Rakousku, + 1.4.1907 Lštění)

- český politik a publicista

Mladočeské straně se svého času říkalo strana bratří Grégrů. Tím druhým, který se o toto označení zasloužil, byl Eduard Grégr, jeden ze zakladatelů strany a vedle Sladkovského a svého bratra Julia nejvýraznější osobnost jejího vedení.

E. Grégr byl lékař, od roku 1854 asistent J.E.Purkyně, od roku 1858 docent lékařské fakulty pražské university. V letech 1861- 1862 redigoval časopis Živa. V březnu 1861 byl zvolen poslancem zemského sněmu a v dalším období se věnoval převážně politice a jako majitel tiskárny, nakladatelství, knihkupectví a písmolijny také podnikatelské činnosti.

Byl obratným, nadaným žurnalistou, autorem četných politických brožur a také výborným řečníkem. Neměl sice vůdcovské schopnosti svého bratra, ale byl svobodomyslnější a nebál se „pověděti od plic, co si myslel“. Byl představitelem a mluvčím radikálového křídla mladočechů. Vystupoval ostře proti pasivní politice na zemském sněmu a později i na říšské radě a požadoval rozhodnější a samostatný postup vůči staročechům a jejich aristokratickým a klerikálním spojencům. Koncem 70. let dokonce usiloval (spolu s J.S.Skrejšovským, K.L.Klaudym a A.Meznákem) o vytvoření nové, radikálnější liberální strany. Byl neúnavným, i když ne vždy spravedlivým kritikem F.L.Riegra a jeho politiky a svým „agitačním talentem“ přispěl nemalým dílkem k vítěznému boji mladočechů proti staročechům na přelomu 80. a 90. let. Od poloviny 90. let však Grégrův vliv v mladočeské straně silně poklesl. Místo jeho souputníků, mezi něž patřil i František Tilšer, nastupovala nová generace mladočeských poslanců, jako byli Eduard Brzorád, Václav Březovský, František Fiedler, Josef Fořt a další, ale také nové strany – sociální demokraté, agrární, lidovci a národní socialisté – které měly záhy skoncovat s dosavadní hegemonií mladočechů.





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info