Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bonaparte Napoleon

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Bonaparte Napoleon
 
Osobnost: Bonaparte Napoleon
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Napoleon Bonaparte

Napoleon měl velkou hlavu (obvod 56 cm), široké inteligentní čelo a rovný antický nos spadající téměř k ústům. Tmavě hnědé až černé vlasy nosil původně dlouhé až na ramena, ale od roku 1800 nosil již jen krátký účes. Husté obočí černé barvy nebylo srostlé, světlé modré oči byli velmi živé a neklidné. Měl měkce vykrojená ústa s plnými rty a mohutnou bradu.

V mládí byl hubený a jeho pleť byla nažloutlá. Dbal na hygienu a měl zdravé zuby a pěstěné ruce. Pravidelně se holil a používal dezinfekční prostředky. Měl rád prosté oblečení.
Po čtyřicítce začal tučnět a ztrácet onu mrštnost a rychlost rozhodování. Kolem 50 byl již nápadně otylý.
Pověstnou se stala jeho tělesná výška. Jak byl vlastně Napoleon vysoký? Ze shromážděných dokumentů vyplívá, že výška císaře Napoleona se pohybovala v intervalu hodnot od 152 do 167 cm.

Napoleon a ženy.
Někteří historikové uvádějí, že Napoleon neměl rád ženy. Skutečností ale zůstává, že do styku s nimi přišel poněkud později, než bylo na tehdejší poměry zvykem. První zkušenost údajně získal na podzim roku 1787 za svého pařížského pobytu s náhodnou známostí z ulice. Jeho snoubenka Desiré Claryová se mu v roce 1794 zdála poněkud prostinká a naivní. Roku 1795 ho okouzlila krásná kreolka z Martiniku Josefina de Beauharnais, se kterou se oženil, i přesto, že byla o 6 let starší než on. Zatímco Napoleon sváděl bitvy s okolními mocnostmi, vedla je Josefina o svého muže s mladými ženami. Tušila, že jejich manželství dlouho nevydrží, protože nemůže dát svému muži syna. Napoleon věřil že mu Josefina nosí štěstí a proto velmi těžce nesl její nevěru. Po seznámení s madam de la Plaigne (1806) a s krásnou hraběnkou Walewskou (1807) bylo jasné, že král je schopen založit svůj rod,protože obě ženy mu daly syna. Napoleon se však roku 1810 oženil s rakouskou arcivévodkyní Marií Luisou, dcerou císaře Františka I. a Marie Teresie Neapolské. V roce 1812 se Napoleonovi narodil syn Napoleon-Francois-Joseph-Charles, princ parmský, zvaný Orlík (Aiglon) .Toužebně očekávaný syn však nikdy na trůn neusedl a papírově vládl Francii je v období od 22.6.1815 do 8.7.1815,tedy 17 dní. Císař nechtěl svou mladou choť trápit dalšími porody, ale později měla ještě 2 (3?) nemanželské děti.
Měl rád ženy přirozené a mírné, děsili ho fifleny a kokety. Neměl rád, když ženy ovlivňovaly muže a pletly se jim do jejich záležitostí.Nesnášel intrikánky a prostitutky. Napoleon dbal na jejich vzdělání a zakládal pro ně školy a spolky. Na otázku jakých žen si nejvíce váží, odpověděl, že těch které vychovaly nejvíce dětí.





Hodnocení: (hodnotilo 94 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info