Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Crichton Michael

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Crichton Michael
 
Osobnost: Crichton Michael
Datum vložení: 2.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Michael Crichton

Michael Crichton se narodil v Chicagu v roce 1942 23.10. . Absoloval nejlepší z amerických medicín, univerzitu Harvard Medical School v Bostonu. Michael pochází ze čtyř sourozenců, jež stejně jako on studovali téměř současně na různých amerických školách. A protože vzdělání v Americe něco stojí, často měl Michael finanční potíže. Přivydělával si proto psaním a vedl dokonce v jednom plátku sportovní rubriku. Netrvalo dlouho a Michael napsal svou první knížku. Vyšla pod pseudonymem Jeffery Hudson a jmenovala se A Case of Need /Případ nouze/. A pak se stalo něco, co Michael asi nečekal, tato jeho prvotina získala cenu Edgara A. Poea jako nejlepší detektivka roku. Tak se stalo to, že dříve než vůbec s medicínou pořádně začal, tak s ní skončil. Díky úspěchu další knihy Kmen Andromeda, se Michael dostal až do Hollywoodu a zároveň se tak stal milionářem. A tak finančně zajištěný Michael mohl zůstat na volné noze, a psát knížky. Jenže ani s tím se tak úplně nespokojil a zkusil si i roli režiséra. Režíroval snímky Westworld, Coma a taktéž Velkou vlakovou loupež, kterou točil podle vlastního románu The Great Train Robbery, který v Čechách vyšel pod nepříliš přesným překladem - Čtyři klíče. Bývá nazýván otcem techno-trilleru. také zajímal o počítače a v 80. letech řídil softwareovou firmu Film Track, která vyvíjela programy pro filmovou animaci.
Absolování medicíny pak vysvětluje znalosti, které často ve svých dílech využívá - k medicině se velice rád vrací. Je například i tvůrcem známého televizního seriálu Emergency /Pohotovost/. Michael Crichton se ale na každou svoji knihu velice pečlivě připravuje a jeho knihy mají na konci rejstřík nabitý knihami, které během psaní prostudoval /jen pro knihu Kongo to bylo 65 knih/. Ale bohužel Michael Crichton zemřel ve věku 66 let na rakovinu a to se stalo v Los Angeles. Stalo se to nedávno 4. listopadu roku 2008. Nejznámější knihy Michaela Crichtona:
Michael Crichton prodal více než sto padesát milionů knih, v několika desítkách jazyků.
Svými díly inspiroval generace studentů, dával i podněty vědcům, osvětloval záhady světa.
1969
The Andromeda Strain / Kmen Andromeda (zfilmováno) -první autorova kniha, která byla v roce 1971 zfilmována. Příběh je o skupině vědců, která v podzemní laboratoři zkoumá neznámý mikroorganismus, který na Zem přinesla vesmírná sonda. Nákaze podlehnou obyvatelé jednoho městečka, až na jednoho kojence a alkoholika.
1972
The Terminal Man / Člověk na konci
1974
The Great Train Robbery / Čtyři klíče (zfilmováno) -zfilmováno 1979, román vznikl na motivy skutečné události z roku 1855.
1976
Eaters of the Dead / Pojídači mrtvých -verze textu starého více naž tisíc let. Jde o mysterium, historickou událost i horor. V roce 922 se Ahmad Ibn Fadlán, vyslanec bagdádského kalifa, vydal s poselstvím ke králi volžsko-kamských Bulharů. Po dlouhém a strastiplném putování se na Volze setkal s mnohými kmeny, i s Normany - Varjagy, kteří tam pronikali jako obchodníci a někdy i jako námezdní bojovníci. Jejich kulturu, zvyky a způsob života popsal v poutavé zprávě pro svého kalifa. Vyprávění o
dalších osudech nešťastného Araba, který byl unesen skupinou Vikingů daleko na sever a donucen účastnit se jejich boje s přízračnými mlžnými démony, kterým dali Vikingové hrůzný název „pojídači mrtvých“. Nikdo z nich nemůže monstra, která se zjevují jen za mlžných nocí, popsat, protože kdo se s nimi setkal, toto setkání nepřežil.
1980
Congo / Kongo (zfilmováno)
1987
Sphere / Koule (zfilmováno) -román
1990
Jurassic park / Jurský park (zfilmováno) -Jurský park IV. má být natočen v roce 2010. Milionář John Hammond vychová ze zbytků DNA pravěké ještěry. Návštěva ostrova, na kterém k tomu došlo, se změní doslova v noční můru. Film získal tři Oskary.
1991
Rising Sun / Vycházející slunce (zfilmováno) – triller-
1994
Disclosure / Odhalení (zfilmováno) – příběh o nemilosrdných intrikách uvnitř firmy vyrábějící špičkovou počítačovou a telekomunikační techniku -
1995
Lost world / Ztracený svět (zfilmováno) -
1996
Airframe-dramatický příběh letu TransPacific 545. Autor zde stejně jako ve svých nejúspěšnějších dílech podává čtenáři dokonalou směs dramatického líčení a úžasných technických detailů-
Twister- drama o lovcích tornád
Proud času
Ještěří sága
Skandální odhalení – tematicky odlišné dílo
Prey (2002) – česky Kořist (2003)
State of Fear (2004) – česky Říše strachu (2006)
Next (2006) – česky Příští (2007)


Literatura faktu: Five Patiens ( Pohotovost-Crichton napsal i několik detektivek a stvořil i populární televizní seriál, který se vysílá již 15
let. Autor získal cenu Emmy.), Jasper Johns, Electronic Life ( Elektronický život), Travers( Cesty).





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info