Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Štorch Eduard

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Štorch Eduard
 
Osobnost: Štorch Eduard
Datum vložení: 14.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
EDUARD ŠTORCH se narodil 10.Dubna 1878 v Ostroměři u Hořic, jako druhý syn Anně a Vojtěchu Štorchovým.Jejich rodina se často stěhovala a proto prošel několika obecnými školami. V Hradci Králové absolvoval reálné gymnázium a učitelský ústav, kde roku 1897 maturoval a stal se učitelem. Své učitelské povolání vykonával na řadě škol v severních Čechách od roku 1903. Eduard Štorch měl mnoho zálib například archeologii, činost pedagogockou, spisovatelskou a novinářskou. Eduard Štorch usiloval o spojení školy s pobytem detí v přírodě. Skutečnou školu v přírodě vyzkoušel až v letech 1926-1930 ve své proslulé dětské farmě kterou vybudoval z vlastních prostředků na Libeňském ostrově. V roce 1903 ho přijala do zaměstnání pražská městská rada. V Praze se usadil trvale. Vodil Pražské děti o nedělích do přírody okolo Prahy, vedl kursy plavání, bruslení a skautský tábornický oddíl. O prázdninách pořádal levné zájezdy do Jugoslávie
(dnešní Chorvatsko) a v zimě lyžařské zájezdy do hor. Také vedl archeologický kroužek pro děti ve kterém našli pozůstatky opravdového mamuta. Napsal mnoho knih například Praha v době kamenné, Osada havaranů, U veliké řeky, Minehava, Bronzový poklad, Hrdinská pouť, ale njeho nejznámějším dílem je kniha ,,Lovci mamutů"...Za 1.světové války byl Eduard Štorch zařazen do vojenského zdravotnictví. Poté tři roky působyl jako školní inspektor v Bratislavě, ale pak opět pracoval v Praze. Po vážném úrazu Eduard Štorch částečně oslepl a roku 1939 odešel do penze. V dalších letech se věnoval literární tvorbě pro děti a mládež. Eduard Štorch zemřel 25.června 1956 v Praze,pochován je však v obci Lobeč na Mělnicku. Písemnou pozůstalost a knihovnu odkázal Eduard Štorch městskému muzeu v Hořicích. Eduard Štorch (1878-1956)





Hodnocení: (hodnotilo 61 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
ŠTORCH EDUARD Štorch, Eduard 3161 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info