Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Josef Škvorecký

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Josef Škvorecký
 
Osobnost: Škvorecký Josef
Datum vložení: 31.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Josef Škvorecký, český spisovatel, překladatel a vydavatel české a slovenské exilové prózy v kanadském Torontu, přichází na svět 27. září roku 1924 v Náchodě v rodině bankovního úředníka. Po maturitě na gymnáziu v Náchodě 1943 pracoval jako pomocný dělník v náchodské továrně, koncem války pak ještě v přádelně firmy Bartoň v Náchodě. Na univerzitu mohl nastoupit až po skončení války, kdy byly vysoké školy zase otevřeny. Nejprve krátce studoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, pak 1946 přestoupil na filozofickou fakultu. Působil jako učitel na středních školách v Broumově a Polici nad Metují a Vyšší sociální škole v Hořicích v Podkrkonoší. Po absolvování základní vojenské služby působil jako nakladatelský pracovník a redaktor v měsíčníku Světová literatura. Od roku 1963 se stal spisovatelem z povolání. V roce 1969 odešel s manželkou Zdenou Salivarovou do Kanady. V Torontu přednášel na univerzitě a založil také nejvýznamnější exilové nakladatelství Sixty.
DÍLO:Román Zbabělci vzbudil veliký zájem mezi mladou generací. Líčí pohled Danna Smiřického v období druhé světové války v Kostelci. J. Škvorecký napsal a vydal v šedesátých letech několik knih povídek. Např. Šestiramenný svícen (1964), Babylonské příběhy a jiné povídky (1967). Mezi detektivní příběhy patří tituly např. Nápady čtenáře detektivek (1965), Smutek poručíka Borůvky (Toronto, 1981) aj. Zvláštní osud měl Tankový prapor, román o československé armádě, jak ji viděl Danny Smiřický. V zahraničí byl román prvním dílem vydaným v Sixty. Škvorecký neopominul ani židovskou problematiku. Svědčí o tom už jmenovaný Sedmiramenný svícen, Babylonské příběhy a jiné povídky, dále pak Legenda Emoke (1963) či román Lvíče (1969). Ten byl později zfilmován jako Flirt se slečnou Stříbrnou. Za nejlepší svou knihu považuje J.Škvorecký soubor povídek Prima sezóna (1990). V současné době vyšly snad už všechny dříve nepovolené knihy J. Škvoreckého. Velké divácké oblibě se těší zfilmovaná díla-např.Tankový prapor.





Hodnocení: (hodnotilo 110 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info