Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Forman Miloš

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Forman Miloš
 
Osobnost: Forman Miloš
Datum vložení: 6.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Miloš Forman se narodil v roce 1932 Čáslavi v bývalém Československu. Rodiče ztratil během války. Byli za odbojovou činnost posláni do Osvětimi a už se nevrátili. Forman po jejich smrti žil u příbuzných a v internátní škole krále Jiřího v Poděbradech, kde byl jeho spolužákem Václav Havel.

Nebyl přijat na DAMU, proto se rozhodl studovat scénáristiku a dramaturgii na FAMU. Při studiu si zahrál vedlejší roli vojáka ve filmu Stříbrný vítr a spolupracoval s Martinem Fričem.

Po škole pracoval Miloš Forman pro televizi, spolupracoval na scénáři k filmu Štěňata (1957) a na režii k filmu Dědeček automobil (1957). Poté se hlavně zabýval vytvářením programu pro Laternu Magiku.

Miloš Forman natočil svůj první celovečerní film Černý Petr v roce 1963 a ten následně dosáhl i zahraničního úspěchu. O životních prohrách a o slibech nezodpovědné mládeže vypovídá snímek Lásky jedné plavovlásky (1965). Hoří má paneko (1967) je asi Formanovým nejznámějším českým filmem.

V roce 1968 Miloš Forman emigruje do USA, kde se nadále věnuje filmařině. Prvním úspěšnějším snímkem se stal film Taking off, kde do hlavní role byla obsazená Tina Turner a Kathy Bates. Po dokumentu o olympijských hrách v Mnichově Viděno osmi (1973) přichází Formanův životní úspěch, film Přelet nad kukaččím hnízdem (1975). Do hlavní role byl obsazen Jack Nicolson, jenž předstírá šílence, aby se vyhnul kriminálu. Forman dosáhl světového uznání v podobě mnoha cen, včetně Oskara za nejlepší režii, čtyři Zlaté glóby, Cenu amerických kritiků a také Cenu britské filmové akademie.

V roce 1979 točí Forman kultovní snímek Vlasy. Z počátku 80. let je film Ragtime, který pojednává o rasové nesnášenlivosti. 13 nominací na Oskara a 8 skutečných sošek vynesl Formanovi film Amadeus (1984) o W. A. Mozartovi, kterého chce zničit žárlivý dvorní skladatel Salieri. Po obrovském úspěchu Amadea přichází pád ve formě filmu Valmont (1989), jedné z adaptací románu Nebezpečné známosti. Po velmi špatných kritikách na tento snímek chtěl dokonce Forman přestat točit.

Po delší pauze způsobené neúspěchem přichází Miloš Forman s novým filmem, tentokrát úspěšným: Lid versus Larry Flint (1996), jenž je bojem za svobodu projevu. S Jimem Carreym a Dannym de Vitem v hlavních rolích natáčí Forman Muže na měsíci (1999), což je film o neúspěšném komikovi Andy Kaufmanovi.

V romantické komedii Rabín, kněz a krásná blondýnka (2000) si po delší době stoupl Miloš Forman před kameru. Posledním filmem tohoto režiséra je snímek Goyovy přízraky (2007) s Natalii Portman v hlavní roli.

Miloš Forman byl třikrát ženatý. Životními partnerkami mu byly Jana Brejchová, Věra Křesadlová a Martina Zbořilová. Forman má dvě dvojice dvojčat, Petra a Matěje z druhého manželství a Jamese a Andrewa ze třetího.





Hodnocení: (hodnotilo 45 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info