Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Wolfgang Amadeus Mozart

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Wolfgang Amadeus Mozart
 
Osobnost: Mozart Wolfgang Amadeus
Datum vložení: 6.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Wolfgang Amadeus Mozart se narodil v rakouském městě Salcburk, kde jeho otec Leopodl působil jako hudebník a skladatel. Mozart pocházel ze sedmi sourozenců, dospělosti se však kromě něj dožila pouze o čtyři starší sestra Maria Anna, kterou nazýval Nannerl. Od ranného mládí, ve hře na klavír však Wolfgang sestru už ve věku pouhých čtyř let předčil. Mozartovy se dostalo netradiční výchovy. Vyučoval ho velmi vzdělaný otec, proto byl chlapec ve srovnání se svými vrstevníky o mnoho napřed. Nebývalé však bylo především jeho nadšení pro hudbu - ve třech letech se naučil na cembalo, ve čtyřech hrál na housle a o rok později již komponoval vlastní drobné skladby. V šesti letech se vydal s rodinou na své první turné. Aby zapůsobili na publikum, hrávali se sestou duety. Mozart se vrátil do Vídně, kde žil u Weberů. Zamiloval se do Komstance, pak se s ní oženil. Během devíti let společného života se manželům narodilo sedm dětí, pouze dvě se dožily dospělosti. Mozart byl plodným skladatelem, přestože se jeho zdraví zhoršovalo. Komponoval koncerty, opery, mše a komorní skladby. Posledním Mozartovým dílem je nedokončené Requiem. Skladatel zemřel v naprosté chudobě.
Opery: Figrova skladba
Serenády: Malá noční hudba
Rekvien





Hodnocení: (hodnotilo 41 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Wolfgang Amadeus Mozart Mozart, Wolfgang Amadeus 57 slov
Mozart slozil 600 skladeb a 41 symfonii.Zemrel v 36 letech. Nedokoncil REGUIEM(m
Wolfgang Amadeus Mozart Mozart, Wolfgang Amadeus 398 slov
Wolfgang Amadeus Mozart Mozart, Wolfgang Amadeus 238 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info