Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Šalda František Xaver

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Šalda František Xaver
 
Osobnost: Šalda F.X.
Datum vložení: 30.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
F.X. Šalda patřil mezi nejvýznamější kritiky 19. století. Byl to také zakladatel moderní literární kritiky u nás.
Šalda se narodil v Liberci, vystudoval práva a pak se stal nezávislým publicistou. Pracoval v redakci Ottova slovníku naučného, kde přispěl řadou hesel o malířství a české, anglické, německé a francouzké literatuře. Dále pak Šalda působil jako profesor románské literatury na Karlově univerzitě. Literárním kritikem se stal náhodou, při obhajování vlastního díla. Založil také Listy pro kritiku umění, následně založil vlastenecký časopis, který nesl název Šaldův zápisník. Zde publikoval nejen své kritické příspěvky ale také verše a svou vlastní prózu.
Mezi jeho díla patří například O nejmladší poezii české. V tomto díle jsou uvedeny články věnované proletářské poezii, poetismu a surrealismu. Další Šaldův literární počin nese název Duše a dílo. Jsou zde zapsány medailonky českých a světových autorů (Němcová, Mácha, Vrchlický...)







Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info