Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jan Hus

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Jan Hus
 
Osobnost: Jan Hus
Datum vložení: 29.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Hus, se narodil roku 1371, v Husinci u Prachatic. Od roku 1390, studoval na Karlově univerzitě v Praze. V roce 1393, získal titul bakaláře a v roce 1396, titul mistra svobodných umění. V roce 1400, byl vysvěcen na kněze. V letech 1401 - 1402, byl děkanem Artistické fakulty, od roku 1402, kázal v Betlémské kapli v Praze na Starém Městě. Od roku 1409, byl rektorem Univerzity Karlovy v Praze.

Jan Hus, je především znám, jako snad největší český reformátor, který usiloval o nápravu křesťanské církve a společnosti. Za svůj vzor, považoval anglického myslitele Johna Viklefa, od kterého převzal učení o zbavení církve pozemkového majetku, zásahem světské moci a obnovení jejího Apoštolského poslání. Kázal v Českém Jazyce, ve kterém napsal i některé své knihy. Je rovněž, reformátorem českého pravopisu a zasloužil se o překlad Bible a o vydání Kutnohorského dekretu, jímž zrušil král Václav IV., převahu německých profesorů na Karlově univerzitě. Svými názory se pochopitelně znelíbil, vysokým představitelům církve, dostal se do sporu s dogmatickým výkladem víry, reprezentované papežem. Zejména od roku 1408, se Jan Hus i jeho příznivci, stále častěji dostávali do sporů s ideovými protivníky, zejména s německými mistry na univerzitě v Praze a českou církevní hierarchií. Učení Jana Husa, ohrožovalo neprávem nabyté majetky čelních představitelů katolické církve, a proto se stal jednou z četných obětí, církevních ukrutností a řádění.

Po kletbě, která nad ním byla vynesena roku 1412, odešel Jan Hus z Prahy a žil nejprve na Kozím Hrádku a v Sezimově Ústí, poté na hradě Krakovci u Rakovníka. Získal podporu vlivných kruhů, včetně předních osobností královského dvora, mezi jinými i krále Václava IV. Ten se od něj, ale později na rozdíl od královny, odklonil. Roku 1412, Hus vystoupil, proti prodávání odpustků. Dva roky nato, odjel na pozvání císaře Zikmunda do Kostnice na koncil, aby zde obhajoval své učení. Po několika slyšeních u koncilu, byl Jan Hus prohlášen za kacíře, zbaven kněžské hodnosti a odsouzen k smrti, upálením. Své učení odmítl odvolat.

Jan Hus, byl zavražděn dne 6. července 1415. Jeho popel, byl hozen do řeky Rýna, aby po něm nezbyla žádná památka. Jeho smrt, posílila v českých zemích reformní hnutí, jež přerostlo v období husitských válek.

Jan Hus, se právem stal symbolem boje za spravedlnost, jednou z největších osobností českých dějin.





Hodnocení: (hodnotilo 207 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jan Hus Tyl, Josef Kajetán 348 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info