Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lindgrenivá Astrid

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Lindgrenivá Astrid
 
Osobnost: Lindgrenová Astrid
Datum vložení: 5.2.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodila se 14.11.1907 ve Švédsku a zemřela 28.1.2002 ve Stockholmu, dožila se 94let.

Astrid Lindgrenová byla švédská spisovatelka, autorka dětské literatury.
Její knihy byly přeloženy do šedesáti jazyků a Lindgrenová získala mnoho literárních ocenění doma i v zahraničí. Ve svých knihách se věnovala různým tématům dětského světa. Kromě knih pro děti psala i romány, povídky, divadelní hry, scénáře a vydala několik zpěvníků.
Jako jedna z prvních spisovatelek získala v roce 1958 cenu Hanse Christiana Andersena. (Mezinárodní literární cena, kterou uděluje Mezinárodní sdružení pro dětskou literaturu).

Astrid Lindgrenová napsala tyto knihy:DĚTI Z BULERBINU, PIPI DLOUHÁ PUNČOCHA, RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA, MADYNKA ZACHRÁNKYNĚ, EMIL A IDA, KAJSA NEBOJSA, KARKULÍN ZE STŘECHY, MIO MůJ MIO a další ……

Mnoho jejích knih bylo také zfilmováno: např. RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA, PIPI DLOUHÁ PUNČOCHA, KARKULÍN ZE STŘECHY a další.







Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info