Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karásek ze Lvocic Jiří

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Karásek ze Lvocic Jiří
 
Osobnost: Karásek ze Lvocic Jiří
Datum vložení: 5.2.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
JIŘÍ KARÁSEK ZE LVOVIC
Jiří karásek ze Lvovic se původně jmenoval Josef Karásek ze lvovic a jménem Jiří ho pojmenovali až později. A tak tedy Josef Karásek, ale i vlastně Jiří Karásek ze Lvovic se narodil 24. Ledna roku 1871 na Smíchově v Praze a zemřel 5. Března 1951 opět v Praze.
Jiří/Josef Karásek ze Lvovic byl samozřejmě český spisovatel a vlastně i český básník, ale co moc lidí neví je, že to byl představitel české tkz. Dekadence.
Navíc tvrdil, že je potomkem významného významného hvězdáře z 16. Století Cypriána Lvovického ze Lvovic.
Vroce 1894 založil s mužem jménem Arnošt Procházka časopis zvaný Moderní Revue, který psal o hlavně českou a francouzskou dekadentní tvorbu a tak dále.
Během svého života sbíral slovenskou tvorbu a jiné grafiky podobné slovenským, na konci svého života než zemřel tak je věnoval do Tyršova Domu v Praze, který je od roku 1954 součástí dnešního Památníku národního písemnictví v Praze.
Zemřel bez lidí kolem sebe zcela opuštěně a sám na nemoc dnes známou jako zápal plic.
Tento muž psal o dvou tématech, jedno bylo erotika apodobně a druhé bylo toky myšlenek, duševních stavů, nálad a tak dále.
Také roku 1894 napsal knihu zvanou zazděná okna a o rok později napsal knihu zvanou sodoma, která byla cenzurována a zakázána a vydala se až o deset let později.
Poté o rok později napsal knihu zvanou Sexus necans a o pár let později roku 1900 napsal Gotická duše, která se stala románem staré Prahy.





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info