Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karel Gott

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Karel Gott
 
Osobnost: Karel Gott
Datum vložení: 5.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Povolání: Zpěvák, herec
Věk: 70
Datum narození: 14. 07. 1939
Místo narození: Plzeň, Československo
Znamení: Rak

Životopis
Karel Gott, je jeden z nejvýznamnějších českých zpěváků, nejmenovaný král české pop music, jehož jméno už čtyři desetiletí, zdobí přívlastek "Zlatý hlas z Prahy". Je jednou z největších legend české hudební scény, celé historie a to jak moderní, tak klasické. Současně i jedním z nejvýznamnějších neanglicky zpívajících interpretů populární hudby, také ve světovém měřítku a vlastně jediným českým zpěvákem, který se výrazně prosadil i v zahraničí. Neuvěřitelná byla a je, jeho popularita, která zasáhla prakticky všechny generace a trvá bez větších výkyvů, nebo přestávek už více, než 40 let. Na poli tohoto hudebního žánru, jen těžko najdeme podobná srovnání – v tomto směru je opravdovým fenoménem. Gottovi však rovněž často bývá vyčítána jeho spolupráce, s komunistickým režimem.

Dětství a mládí
Karel Gott se narodil 14. července 1939, v Plzni. V mládí toužil stát se malířem, a po ukončení školní docházky, se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného umění. Když nebyl přijat, odešel do učení (ČKD), v oboru elektromontér. Během účňovských let se věnoval své druhé velké lásce – hudbě a zpěvu. V 50. letech, příležitostně vystupoval zároveň jako zpěvák – amatér a účastnil se různých pěveckých soutěží. Poprvé na sebe upozornil už v roce 1957, tedy v době, kdy v Československu stále ještě doznívala éra swingu a rock´n´roll, bylo možné slyšet snad jen v klubech (Akord klub, Reduta). U poroty sice zcela propadl, avšak dostalo se mu mimořádné nabídky na angažmá v pražských tanečních kavárnách, kde tehdy hrály k tanci ty nejlepší české orchestry (např. K. Krautgartner). Vedle svého zaměstnání v ČKD, tak stačil ještě poloprofesionálně vystupovat jako zpěvák.

Počátky jeho působení
V roce 1958, získává první místo v soutěži amatérských zpěváků, ale teprve až v roce 1960 definitivně odchází z ČKD, a věnuje se profesionálně již pouze zpěvu. Na pražské státní konzervatoři, studuje až do roku 1963, operní zpěv u prof. Karenina (žáka nejslavnějšího ruského pěvce všech dob – Šaljapina) a do roku 1966, potom dálkově. První opravdové úspěchy, ovšem nepřicházejí nijak rychle, u publika budí spíše smíšené a kontraverzní pocity, obecenstvo si těžko zvyká na jeho projev, který se zcela vymyká zažitým trendům, v tehdejší taneční hudbě, která tehdy v Česku, byla ještě i začátkem 60. let, příliš ve stínu staré doby. Teprve až éra twistu v letech 1962 – 64, přinesla do české pop music, výrazné oživení ze kterého vzešlo mnoho hvězd a hvězdiček, přestože drtivá většina z nich, časem zapadla. Byla to však také šance, na kterou čekal i Karel Gott. Éra divadel malých forem, v nichž se rodila moderní populární hudba.

První úspěchy
V roce 1962, dostal Karel Gott nabídku na angažmá do toho nejslavnějšího, tehdy ještě nového divadla Semafor, Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. A právě tento fakt, znamenal zásadní zlom v jeho karieře. Už v tomto roce díky duetu s Vlastou Průchovou "Až nám bude dvakrát tolik", zvítězil v rozhlasové hitparádě. V roce 1963, se jeho píseň "Oči sněhem zaváté", z autorské dílny Semaforu, stává doslova dynamitem, když je vyhlášena absolutně největším hitem roku. S mnohými dalšími hity se Karel Gott, poprvé ocitá na samotném vrcholu, a je vyhlášen Zlatým slavíkem 1963, což pro něho znamená doslova raketový start.

Americké angažmá
V roce 1965, po odchodu ze Semaforu, zakládá se svými novými spolupracovníky textařem a skladatelem – bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu Apollo, a stává se její hlavní hvězdou, až do roku 1967, když je divadélko rozpuštěno a Karel Gott odchází na 7 měsíční angažmá do Spojených států (Las Vegas). Končí tak éra začátku 60. let a také začátků Karla Gotta, doba prošpikovaná celou plejádou hitů, nastává čas odejít "na zkušenou".

Růst popularity
Koncem 60. let, je už éra divadel malých forem a jejich písniček pryč, jejich největší sláva vzala za své. V pop music, vzniká pozdější styl zvaný "střední proud" nebo-li "mainstream". (Rok 1967, kdy Karel Gott pobývá v USA je také na mnoho let už jediným rokem, kdy se podařilo jeho největšímu "rivalovi", Waldemarovi Matuškovi mu "ukrást" cenu Zlatého slavíka). Ze Spojených států, se Karel Gott vrací jako úplně vyměněný, pryč je náhle ten poněkud nejistý, skromný mladík. Přichází úplně nový Karel Gott, dokonalý a sebevědomý profesionál, který o třídu převyšuje své kolegy. Po počátečních úspěších v USA, Kanadě, východní i západní Evropě, kde mu vychází jeho první (a hned zlaté !) album, a kdy jeho jméno začíná zdobit ozdobný přívlastek "Zlatý hlas z Prahy", se s plnou vervou pouští do nové práce, také na domácí scéně. Opět jsme svědky jednoho hitu většího než druhého, je tu doba slavné Lady Carneval. V tomto období, pak popularita Karla Gotta dosáhla mezinárodního rozměru do té míry, že jí nebylo možné ignorovat. Nic na tom proto nezměnily ani srpnové události roku 1968, a nástup tzv. normalizace.

Zlatá éra Karla Gotta
V 70. a 80. letech, pokračuje hvězdná dráha Karla Gotta lemovaná desítkami těch nejvýzamnějších ocenění, zlatých, stříbrných, diamantových a platinových desek, které sbírá doslova jako "na páse", včetně Zlatých slavíků. Vstupuje ve vrcholné formě doma, stejně jako jinde v Evropě, v zámoří i Asii, cestuje od jednoho konce světa ke druhému, svůj repertoár rozšiřuje prakticky na všechny žánry, od popu, přes lidovky až po klasickou hudbu. Vydává jeden hit za druhým, jedno album stíhá druhé, stejně jako TV show, ale dokonce se objevuje i v několika celovečerních jak hraných, tak dokumentárních filmech.

V polovině 80. let popularita Karla Gotta v Česku i v zahraničí dosahuje vrcholu a kulminuje, na domácí scéně mu vůbec poprvé roste mohutná konkurence, v podobě mladých zpěváků, která však jen nakrátko přerušuje dobu jeho kralování, a koncem 80. let, ustupuje zpět. Mnozí upadli v zapomnění a tak je Karel opět na vrcholu. V roce 1989, slaví těsně před revolucí své 50. narozeniny, stává se pomalu zpěvákem v letech, který má ta nejlepší za sebou, neusiluje za každou cenu o první příčky v hitparádách mladých, naopak dává přednost pečlivějšímu a decentnějšímu výběru repertoáru před líbivostí.

Filmové písně
Nazpíval kromě jiných titulní písničku do české, německé i slovenské verze animovaného seriálu Včelka Mája (na hudbu skladatele Karla Svobody).

Zpíval jednu z melodií ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera, a ve filmu Tři oříšky pro Popelku, zpíval píseň Kdepak ty ptáčku, hnízdo máš.

Zamýšlený konec kariéry
V roce 1990 se rozhoduje ukončit svoji kariéru, a pořádá mamutí turné na rozloučenou, po sportovních halách v Československu a Německu. Úspěch turné, byl však tak velký, že své rozhodnutí přehodnocuje. Není pochyb o tom, že by změna politického režimu a nové možnosti, kdy většina "normalizačních" hvězd upadla v zapomnění, případně se začala věnovat podnikání, měla nějaký vliv na oblibu Karla Gotta. V roce 1992, se jeho album, Když muž se ženou snídá, stává nejprodávanější deskou roku (stejný úspěch slavil ještě v letech 1995 a 1997). Během 90. let, se věnuje také stále víc své druhé lásce – malování a své obrazy mimořádně úspěšně vystavuje, v Česku i v zahraničí. V obnovené anketě Zlatého slavíka „Český slavík“, obsazuje v roce 1996 opět s velkým náskokem první pozici, kterou si drží dodnes (2009). Celou dekádu úspěšných 90. let, završuje famózním koncertem ve Spojených arabských emirátech a v Číně, před 600 miliony diváky Eurovize, a v Carnegie Hall v New Yorku.

Na své dřívější úspěchy navazuje i v současnosti a nové příznivce si získává dokonce i mezi nejmladší generací, v době, kdy ty největší staré legendy zůstávají a nové hvězdy se mají teprve narodit.









Hodnocení: (hodnotilo 97 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info