Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jiřina Jirásková

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Jiřina Jirásková
 
Osobnost: Jiřina Jirásková
Datum vložení: 15.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Povolání: herečka
Věk: 79
Datum narození: 17. 02. 1931
Místo narození: Praha, Československo
Znamení: Vodnář
Jiřina Jirásková je česká herečka, manželka českého filmového a televizního režiséra Zdeňka Podskalského.

Vystudovala pražskou konzervatoř, kam přešla z řádového gymnázia. Po absolvování konzervatoře hrála nejprve rok v Hradci Králové. V roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. Od 30. května 1990 do 30. června 2000 zde také zastávala post ředitelky.

Před kamerou dostala první velkou příležitost ve špionážním dramatu Smyk, který v roce 1960 natočil režisér Zdeněk Brynych. Potom hrála ve filmech Každá koruna dobrá a Pohled do očí. V 60. letech objevil její komediální talent režisér Zdeněk Podskalský. V 70. letech ale nastala pro Jiřinu Jiráskovou nucená přestávka na jevišti i před kamerou. Na filmové plátno se vrátila v roce 1983 rolí zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky.





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info