Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Březinová Ivona

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Březinová Ivona
 
Osobnost: Březinová Ivona
Datum vložení: 15.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ŽIVOTOPIS:

Ivona Březinová se narodila 12.května roku 1964 v Ústí nad Labem. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Turkyně. Poté zde i několik let pracovala jako odborná asistentka na katedře bohemistiky, dnes je spisovatelka z povolání.

S manželem a dvěma dětmi dcerami žije v Praze-Krči. Její prvotinou knihou je Zrcátko pro Markétu(1996) první knížkou, která vyšla v nakladatelství Albatros byla Panáček Paneláček- a od té doby je knih celá řada.

Autorka píše pohádky a příběhy pro malé čtenáře jako je třeba Adélka a Zlobidýlko, věnuje se však i rozsáhlejším projektům, jako je Velká dětská encyklopedie. Pro větší čtenáře pak napsala například Madonu bez kabátu.

Autorka za své publikace získala mnoho ocenění( Zlatá stuha, Suj, Cena nakladatelství Albatros a kniha Začarovaná třída byla zapsána na listinu IBBY- Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu) V součastné době vedle vlastní literární tvorby vede seminář tvůrčího psaní na pražské akademii Josefa Škvoreckého.

DÍLO:
Ivona napsala několik žánrů:
- romány pro dospívající čtenáře (Pomeranče v podprsence)
- romány pro dospělé (Madona bez kabátu)
- fantastická literatura (Strážci světla- písmeno X)
- příběhy s dětským hrdinou (Žofinka Ofinka)
- příběhy se zvířecím hrdinou (O Kočce Kačce)
- pohádky (Jak to bylo dál...)
- pro začínající čtenáře (Lvíče)





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info