Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Caesar Julius

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Caesar Julius
 
Osobnost: Caesar Julius
Datum vložení: 16.11.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jeho dětství nebylo moc zajímavé, patřil zkrátka do mocného rodu.
Nejenže to byl jeden z nejmocnějších mužů antického světa, ale byl to i velký milovník umění.
Sehrál klíčovou roli v zániku římské republiky a její transformace v monarchii.
Vytvořil 1. Triumvirát (vláda tří mužů v tomto případě ho vytvořil Crassus, Pompeius a Caesar).
Po smrti Crassa se Julius střetl s Pompeiem, po výhře se pak stal samostatným vládcem republiky. Zavedl mnoho reforem a byl zvolen doživotním diktátorem. Tím si však podepsal jistý trest smrti. Marcus Iunius Brut a řada dalších římských senátorů, se rozhodli, že Julia zabijí. Jejich akce však vedla pouze k rozpoutání nového kola občanských válek, ze kterého vyšel jako vítěz Caesarův adoptivní syn Octavianus. Ten poté nastolil římské císařství.
Roku 42. př. K. Byl Caesar senátem prohlášen za jednoho z římských bohů.
Zajímavá část jeho života se udála v Egyptě po boku královny Kleopatry:
Dopomohl Kleopatře stát se královnou Egypta. Ačkoliv měl v Římě ženu, nezabránilo mu to začít si vztah s Kleopatrou. Oba byli skvělý tým v egyptských bojích, ale pomáhali si i ekonomicky. Oficiálně Julius vztah s Kleopatrou nepřiznal. Po návratu Julia do Říma se jim dokonce narodil syn - Caesarion. Julius stále udržoval s Kleopatrou alespoň písemný kontakt. Kleopatra za ním dokonce do Říma přijela. Po té, co jí Julius nechal postavit chrám, začalo se šuškat, o jejich vztahu. Když Kleopatra z Říma odjížděla, nevěděla, že vidí Julia naposledy.
Věštkyně řekla Juliovi aby v den jeho smrti nešel do senátu, ale on i přez naléhání své manželky do senátu šel. Jakmile usedl, senátoři při pokloně vytáhli nože a postupně ho ubodali. Došlo i na jeho nejlepšího přítele (ano opravdu přítele) poslední ránu mu uštědřil se slovy: ,, Včera jsem se tě ptal jak by jsi chtěl zemřít, řekl jsi neočekávaně, tak jsem splnil tvou vůli.``
Mnoho z Caesarova života je nám známo z jeho vlastních Zápisků (Commentarii) z vojenských tažení. Malým dětem je znán především ze seriálu Asterix a Obelix.Byl to skvělý vojevůdce, diplomat i vládce. Zemřel za hrozných okolností, ale jeho nevlasní syn Octaviánus jeho smrt později pomstil.





Hodnocení: (hodnotilo 50 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info