Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Blanka z Valois

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Blanka z Valois
 
Osobnost: Blanka z Valois
Datum vložení: 3.8.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Blanka z Valois (1316-1. 8. 1348)
Blanka z Valois, přichází na svět v roce 1316 jako dcera hraběte Karla z Valois a jeho třetí ženy Mahaut ze Châtillonu a stává se sestrou francouzského krále Filipa VI. Byla křtěná jako Markéta z Valois, francouzská princezna a byla první žena římského císaře a českého krále Karla IV.
Vyrůstá na francouzském královském dvoře svého bratrance Karla IV. Sličného. Věnuje se jí zde hlavně královna Marie a mladší sestra Jana Lucemburského. 15. května 1323 v Paříži se ještě jako dítě se svolením papeže Jana XXII. oddá za Karla IV., se kterým se zná od malička. Roku 1323 se ještě zvýšila důležitost tohoto sňatku, když vymřela hlavní linie francouzského královského rodu Kapetovců. Tehdy se prostřednictvím Blančina bratra Filipa VI. dostala na trůn vedlejší rodová linie Valois. Po sňatku pak zůstávají Karel s Blankou dalších sedm let na francouzském královském dvoře.
Po odchodu z Paříže strávila samotná Blanka několik roků v Lucembursku nebo v Henegavsku (1330-34) a Karel v severní Itálii a v Lombardii. Jako manželé spolu začali žít až 12. června 1334, když dorazila Blanka do Prahy v průvodu francouzských dvorních dam a dvořanů. Oba se střetli s tvrdou realitou sebevědomé šlechty. Blanka z Valois, která se teprve po příjezdu do Čech začíná učit česky a německy, se velice rychle sžívá s českým prostředím. Hodně pomáhá Karlovi se správou českých zemí, přestože žije v ústraní a veřejného života se nezúčastňuje. Zůstává v českých zemích i v době, kdy je Karel v cizině.
25. května 1335 se manželům narodilo první dítě, dcera Markéta. Na nátlak svého tchána krále Jana, byla Blanka nucena v roce 1337 přesídlit do Brna. V roce 1342 se jí narodilo druhé dítě, dcera Kateřina.
Po smrti Jana Lucemburského je Blanka po boku svého muže Karla IV. 2. září 1347 korunována jako česká královna, ale svého nového postavení si mnoho neužije. 1. srpna 1348 Blanka zemřela po krátké nemoci ve věku necelých dvaatřiceti let v Praze. Karel je Blančinou smrtí zdrcen, protože z původně politického svazku se stalo plnohodnotné manželství, během kterého Blanka porodila Karlovi IV. dvě dcery, Markétu a Kateřinu. Byla a je pochována v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.
Necelý rok po Blančině smrti se Karel IV. Lucemburský žení podruhé. Jeho manželkou se stává Anna Falcká.





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info