Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Armstrong Louis

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Armstrong Louis
 
Osobnost:
Datum vložení: 17.10.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'


Louis Armstrong byl významný americký jazzový hudebník a zpěvák. Narodil se 4. srpna 1901 v New Orleans, Louisiana. Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav v historii jazzu. Jeho talent a osobnost ovlivnily mnoho hudebníků a posluchačů po celém světě.

Dětství a raná kariéra

Louis vyrůstal v chudé čtvrti New Orleans. Jeho rodina nebyla bohatá, a tak musel čelit mnoha obtížím. V dětství se naučil hrát na trubku. První hudební zkušenosti získal v místních jazzových skupinách. V roce 1922 se přestěhoval do Chicaga, kde začal hrát s významnými hudebníky, jako byl King Oliver.

Přechod do New Yorku

V roce 1924 se Armstrong přestěhoval do New Yorku. Tam se stal členem orchestru Fletcher Hendersona. Jeho styl hraní a zpěvu se rychle stal populárním. V New Yorku také začal nahrávat své první desky. Jeho nahrávky měly velký úspěch a pomohly mu vybudovat si jméno.

Styl a vliv

Armstrongův styl byl velmi osobitý. Jeho hra na trubku byla plná energie a emocí. Zpíval také s charakteristickým hlasem, který byl velmi rozpoznatelný. Jeho přístup k hudbě ovlivnil mnoho dalších jazzových hudebníků, jako byli Dizzy Gillespie nebo Miles Davis. Byl také významným inovátorem v oblasti improvizace v jazzu.

Pozdější kariéra a úspěchy

V 30. letech se Armstrong stal mezinárodně známým. Cestoval po celém světě a vystupoval na mnoha významných festivalech. Jeho nejznámější písně zahrnují "What a Wonderful World" a "Hello, Dolly!". Tyto skladby se staly hity a dodnes jsou populární.

Armstrong také hrál ve filmech. Jeho charisma a talent přitahovaly pozornost diváků. V roce 1933 se stal prvním jazzovým hudebníkem, který vystoupil v Bílém domě na pozvání prezidenta Franklina D. Roosevelta.

Osobní život

Louis Armstrong měl dvě manželky. Jeho první manželka byla Daisy Parker, se kterou se oženil v roce 1919. Po rozvodu se oženil s Lucille Wilson v roce 1942. Měl také adoptivního syna, který se jmenoval Clarence.

Závěr

Louis Armstrong zemřel 6. července 1971 v New Yorku. Jeho odkaz žije dál. Je považován za jednoho z největších hudebníků všech dob. Jeho hudba a styl ovlivnily nejen jazz, ale i celou hudební scénu. Dnes je Armstrong považován za ikonu, která navždy změnila svět hudby.

Louis Armstrong byl nejen skvělý hudebník, ale také osobnost, která inspirovala mnohé. Jeho příběh ukazuje, že i z chudých poměrů se dá dosáhnout velkých úspěchů. Jeho hudba zůstane navždy v srdcích lidí.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz