Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Proč studovat obor Ekonomie a management malého a středního podnikání

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Sloh > Úvahy o studiu na VŠ > Proč studovat obor Ekonomie a management malého a středního podnikání
 
Titulek: Proč studovat obor Ekonomie a management malého a středního podnikání
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Proč studovat obor Ekonomie a management malého a středního podnikání

Vzdělání jako cílevědomý proces je klíčem k úspěchu společnosti. Historická zkušenost ukazuje, že národy (státy), které v rámci své kultury investují do vzdělání, dosahují vyššího sociálního a ekonomického rozvoje. Stejné pravidlo lze aplikovat v mikro-prostředí na jedince. Práce odhlédne od tohoto obecného poznatku, a zaměří se na perspektivu studia ekonomie a managementu malého a středního podnikání. Jádrem práce budou tři dle autora nejpodstatnější argumenty, resp. zamýšlení, proč studovat tento obor.
První zamyšlení směřuje k otázce, zda nelze vykonávat malé a střední podnikání bez cíleně získaného vzdělaní, pouze na základě praxe, přirozené inteligence, intuice, instinktu nebo životních zkušeností. Jakými schopnostmi a dovednostmi musí podnikatel disponovat?
Při výuce se uvádí, že nestačí, aby měl dobrý vedoucí řízení pouze „v krvi“. Věda ekonomie, managementu, řízení, personalistiky atd. je natolik rozvinutá, že by jedinec mohl stěží všechny znalosti odvodit intuitivně. S tímto náhledem se plně ztotožňuji. Pravidla k úspěšnému vedení malé společnosti, které se naučí student při studiu na vysoké škole, jsou nápady nebo vypozorované principy těch nejbystřejších mozků z celého světa. Lze si jen těžko představit, že by na všechno někdo přišel sám. A to zejména ze dvou důvodů.:
1. Čas. Předpokládejme, že potenciální student malého a středního podnikání se v budoucnu hodlá zabývat podnikáním proto, aby vytvářel určitý zisk a zaopatřil se. Na trhu, kde bude jeho společnost působit, pravděpodobně existuje řada jiných subjektů, které si konkurují. Jeho čas proto není nekonečný. Pokud vstoupí „nenaučený“, je velmi pravděpodobné, že kapitál, který do podnikání vloží, ztratí. Konkurence bude prostě připravenější. Přílišnou pojistkou nemůže být ani nalezení určitého „blue sea“, oblasti ve které je volný tržní prostor, protože konkurence je velmi učenlivá. Škola mu poskytne jakési hřiště, nebo chcete-li čas navíc, kde konkurence naplno nepůsobí.
2. Kognitivní limita. Poznávací schopnosti člověka jsou ohraničené. Prostředí kolem nás a vazby v něm dokážeme poznávat pouze s omezeními a nedokážeme přesně předvídat jeho budoucí vývoj. Neznalost prostředí vede k tomu, že neplatí rovnítko mezi úmyslem člověka a dosaženým výsledkem. Naše často dobře míněné aktivity mohou vyvolávat zcela jiné důsledky. Přes tento nedostatek historie zaznamenává, že určité způsoby chování, vedení, organizace pro určité prostředí fungují lépe než jiné. Malé a střední firmy vyznávající tato „pravidla“ přežijí, zatímco ostatní vytlačí trh. Věda mapuje tyto formy chování a jedinec má s jejich přijetím větší šanci uspět na trhu. Pokud se tato pravidla student naučí na škole, potom je mnohem více pravděpodobné, že bude nakonec úspěšný.
Další oblastí je atraktivita malého a středního podnikání. Tuto oblast lze rozebrat z pohledu:
1. celospolečenského. Jednou z životních potřeb je potřeba společenského uznání. To se může dostavit např. výkonem prestižního povolání. Česká ekonomika prošla v posledních 20 letech transformací z centrálně řízeného systému na tržní hospodářství. Malé a střední podnikání prakticky neexistovalo a poté prošlo velkou proměnou. Po Sametové revoluci někteří podnikatelé chováním na hranici zákona nebo v jeho hranicích, které ale byly za hranicí morálky požadované společností, zničili pověst tohoto povolání hned v začátcích. Dnes si podnikání hledá svou pozici mezi těmi prestižními a můžeme říct, že se už nikdo nemusí stydět za podnikatelskou činnost. Do budoucna se dá očekávat, že jeho prestiž dále poroste. Ve starověké Číně se střídala období úřednická s pevnou vládou (kdy byly ve společnosti respektování tehdejší úředníci a elita společnosti chtěla být úředníky) a období chaosu (kdy převládal obchod regulovaný převážně neformálními pravidly a elita se zabývala obchodováním). Z hlediska ekonomického rozvoje byla úspěšnější druhá období. Situaci lze omezeně přenést také na dnešní dobu. Malé a střední podnikání je jednoduše životně důležité pro každou ekonomiku, může pro ni znamenat růst a blahobyt. Zdá se, že i státní orgány si to uvědomují, když je podporováno na národní i evropské úrovni. Můžeme tedy shrnout, že podnikání ve společnosti čeká dobrá budoucnost a jeho prestiž a podpora zřejmě po špatných revolučních začátcích trvale poroste. Je nutno také zmínit, že je to povolání s velkou tradicí, historií, která je dána nezastupitelným místem v ekonomikách Laissez Faire. Z tohoto pohledu se také nezdá, že by mělo do budoucna ztrácet pozice.
2. Individuálního. Podnikání se zásadně liší od mnoha jiných povolání tím, že každý je „sám sobě pánem“. Prakticky ve všech etapách podniku od jeho založení po zánik sami určujete obor podnikání, směr vývoje, strukturu apod. Tuto volnost nemůže nabídnout jiná práce. Nikdo Vám nebude bránit v rozvoji, stejně jako Vám nikdo nebude ukazovat cestu, kudy se máte vydat. Tyto podmínky nejsou pro každého, ale přináší jedinečnou možnost prosadit se a v nejlepším případě vybudovat velkou společnost. Největší značky dneška jako Microsoft, Google, Paypal, Facebook byly založeny právě mladými lidmi, kteří se nebáli své příležitosti a zbohatli díky „sobe“ navzdory ostatním gigantům v oboru.
Na závěr je třeba zvážit nevázanost studia na další uplatnění. V duchu předchozího opět do dvou kategorií.:
1. Komparací, pokud člověk studuje medicínu, těžko se pak může živit jinak než lékařstvím. To samé platí o řadě dalších jako např. architektura, stavební inženýrství nebo fyzioterapie. Studium Ekonomie a managementu malého a středního podnikání je zcela jiná kapitola. Podává základy práva, hospodářství, fungování státních organizací, podnikatelského prostředí nebo řízení, personalistiky, marketingu apod. Toto vzdělání není úzce specializované a je možné s ním obecně pracovat téměř v celém privátním sektoru. Nenutí tedy studenta věnovat se podnikání, pokud během studia zjistí, že to neodpovídá jeho preferencím.
2. Z pohledu jedince je studium podnikání školou života. Každý, nezávisle na tom co dělá je ve svém životě tak trochu podnikatel. Stejně jako podnik si každý vede také svůj osobní a rodinný život. Vyhledává příležitosti, vyhýbá se hrozbám, buduje si místo a snaží se být úspěšný. V řadě aspektů se osobní život a každodenní boj podnikání podobá a proto znalost jeho procesů může pomoci také v běžném životě.
Referát představil tři argumenty, pro které by měli studenti přemýšlet o oboru Ekonomie a managementu malého a středního podnikání. Argumenty se dotýkaly jak studia, tak samotné atraktivity tohoto povolání, neboť se jedná o spojené nádoby. Na závěr lze stručně shrnout:
1. Se znalostí pravidel, která existují v oblasti malého a středního podnikání je jednoduší být úspěšný na trhu. Pravidla se lze naučit studiem.
2. Malé a střední podnikání je atraktivní a nabízí možnost plnit si svůj sen.
3. Znalosti ze studia tohoto oboru lze použít v celé řadě oblastí, nejen v podnikání, nýbrž také v osobním životě.

10.6.2008





Hodnocení: (hodnotilo 19 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info