Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Proč studovat obor související s bankovnictvím

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Sloh > Úvahy o studiu na VŠ > Proč studovat obor související s bankovnictvím
 
Titulek: Proč studovat obor související s bankovnictvím
Datum vložení: 24.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Proč studovat obor související s bankovnictvím? Odpověď na tuto otázku je ve vzdělání. Vzdělání je děj nebo proces, který by měl být pomyslným klíčem k zámku úspěchu. Historie nám svou zkušeností ukazuje, že některé civilizace dosahují vyššího rozvoje a to ve všech směrech právě díky vzdělání. Mé první zamyšlení nad touto otázku se odvijí od mých zkušeností s bankovním sektorem.

Má docela první zkušenost není příliš šťastná a to proto, jak pár zaměstnancům právě chybí již zmíněné vzdělání v tomto oboru. Všichni zaměstnanci bank by měli mít vzdělání právě související s bankovnictvím, ale realita je jiná a doplácejí na to opět klienti bank. Nelze přeci vykonávat práci související s tak zodpovědným zaměstnáním bez k tomu určeném vzdělání. Nestačí mít intuici a talent, který v bankovnictví určitě hraje svou roli, ale především vědomosti. Jaké musí mít schopnostmi člověk, který může svědomitě pracovat v bankovnictví?

Při samotné vyúce se říká, že nestačí mít „peníze v krvi“, ale především v hlavě. Bankovnictví není tak snadné, aby skoro každý jedinec mohl svou intuicí zastat všechny vědomosti související s bankovnictvím. Studiem na Vysoké škole se student nejen naučí od těch nejlepších a nejzkušenějších úspěšnému vzládnutí této velmi zodpovědné profesi, ale i vyvarování se chyb jeho předchůdců. Těžko se představit, ředitele banky bez vysokoškolského vzdělání právě v tomto oboru.

Když položím otázku proč studovat tento obor bude mi často odpovězeno, že je bankovnictví nudný a nezajímavý obor, ale je to opravdu takový nezajímavý obor? Právě dnes, kdy peníze hýbou světem se tento studijní obor má studovat více než kdy jindy. Lidé, kteří mají zdravě rádi peníze a k tomu ještě čísla jsou přímo zrozeni pro práci a studium tohoto oboru. Na pracovním trhu, bude mít takový člověk, pravděpodobně řadu pracovních nabídek s velmi slušným ohodnocením. Takový čas strávený studiem tohoto oboru je určitě efektivně využit. Jedinec, který vstoupí do pracovního poměru v nějaké bance bez daného vzdělání v tomto oboru pozná časem, že to není tak snadné a opravdu samotná intuice a talent nestačí. Konkurence bude navíc lépe připravená. Vysoká škola poskytne pouze prostor nebo čas navíc, kde má každý možnost se pojistit, aby předešel budoucímu zklámání v zaměstnání.

Každý člověk má navíc potřebu společenského uznání. Tato potřeba může být uspokojena např. dobrým prestižním povoláním. Po roce 1989 bylo chováním některých nemorálních jedinců zničena prestižní pověst nejen tohoto povolání hned v jeho počátcích. V dnešní době si bankovnictví snad svou pozici mezi těmi prestižními našlo. V budoucnu všichni očekávají, že prestiž tohoto odvětví dále poroste. Bankovnictví je dnes již životně důležité pro každý stát a může pro ni znamenat výrazný rozvoj.

Závěrem je třeba zvážit nezávasnost tohoto studia na další uplatnění na trhu práce. Pokud člověk studuje obor zabývající se bankovníctvím, tak nemůže vykonávat práci např. grafika, ale proč studovat Vysokou školu s oborem souvisejícím s bankovnictvím, když ji potom nechce vykonávat. Každý člověk je přeci jenom bankéř neustále počítá co je výhodnější a co naopak není. Stále pracuje s penězi a počítá co si může a nemůže dovolit. Právě z toho důvodu, že můžete nejen sobě, ale i dalším lidem pomoci při tomto počítání by potencionální studenti měli studovat tento určitě zajímavý obor.






Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info