Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Svatá Jana

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Svatá Jana
 
Autor: George Bernard Shaw
Název díla: Svatá Jana
Datum vložení: 15.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hra s historickým námětem. Realizována krátce po svatořečením (1920). Premiéra se konala 26. března 1924.

Sv. Jana převlečená do mužských šatů jde žádat o koně a vojsko, aby mohla osvobodit město Orleans od Angličanů a korunovat krále. Je přesvědčena, že ji to nařídil sám Bůh prostřednictvím hlasů sv. Markéty a Kateřiny. Jana vojsko dostane a jde za dosud nekorunovaným králem Karlem VII. Prozrazuje mu svůj plán a žádá ho o požehnání. Král svoluje a žehná ji. Je pověřena velením armády. Vojsko Janu nadšeně následuje v útoku na Orleans. Orleans osvobodí a nechá velkolepě korunovat v remešské katedrále dauphina Karla VII. na francouzského krále. Angličané začnou prohlašovat, že Jana je čarodějnice a že je velmi nebezpečná pro církev. Chtějí ji upálit. Král je korunován a Jana chce ještě dobýt Paříž. Její přítel i s králem ji od jejího úmyslu odrazují. Roku 1431 je Jana souzena inkvizicí. Soudce ji nechce nechat upálit, naléhá na ní, aby odvolala, že slyšela hlasy, že hřešila. Jana sice pod nátlakem podepíše, ale když se dozví, že si život sice zachrání, ale bude uvězněna, přiznání roztrhá. Je upálena.
Epilog.
Rok 1456. Král Karel je nyní Král Vítězný. Králi se zjevuje Jana, dozvídá se o zrušení rozsudku a současné situaci ve Francii. Zjevuje se i Janin přítel, který ji při upálení dal dva svázané klacíky jako kříž. Přichází další postavy a rozmlouvají s Janou. Jako poslední přichází Pán v podivném oblečení a oznamuje, že byla Jana prohlášena za svatou.

Svatá Jana je vrcholným dílem G.B. Shawa. Hra je rozdělena do šesti obrazů a vynechává velké historické události (bitvy, korunovaci atd.). Soustřeďuje se na osud jedince a na jeho myšlenkové procesy. Vyzdvihuje tu jedince, který vykonal velký dějinný čin, který zarytě a s velkou odvahou bojoval za svoje přesvědčení a víru. Autor vyzdvihuje pozitivní hodnoty člověka a výstražně poukazuje na ty špatné.





Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info