Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bídníci

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bídníci
 
Autor: Victor Hugo
Název díla: Bídníci
Datum vložení: 7.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
autor: Victor Hugo
Bídníci

Na začátku tohoto románu je Jean Valjean ve vězení-na galejích, který tam už strávil 19 let. Ve vězení ho stíhá strašný, urputný, nesnášenlivý vedoucí vězení Javer. Když má být lupič Valjean,který ukradl chleba,propuštěn, Javer mu říká, že se sem stejně ještě vrátí a bude to co nevidět. Má totiž teorii, že,,lump zůstane navždy lumpem a nic ho nemůže změnit“. Na cestě z vězení okrade malého kominíčka, který jde domů po celodenní šichtě.
Vzpomene si na to, co mu říkal vedoucí vězení a chce tu minci vrátit. Kominíček je ale už pryč.
Valjean jde do kostela, kam ho poslali lidé s tím, že mu tam dají najíst a napít a kde ho také nechají vyspat.
Bez problémů se o něho starají, ikdyž ví, že je to bývalý galejník. Valjean si všimne při večeři dvou stříbrných svícnů. V noci je ukradne a spolu s nimi i stříbrné příbory. Ten kněz, co ho večer obsloužil, to ví, ale schválně se o nic nepokouší a dělá, i v té chvíli, když nad ním stojí Valjean s nožem, že spí.
Valjeana chytnou vojáci před branami města s těmito ukradenými předměty. Říká, že mu je ten kněz dal. Jdou tedy k němu a on ho, pro Valjeana zázračně, neudal a říká, že mu je opravdu dal. Vojáci tedy odejdou a Valjean se ho ptá, proč to udělal. Kněz mu dává odpověď: ,,každý by měl dostat další šanci“.Předměty mu ponechává.
Valjean si vzal knězova slova k srdci. Po několika letech se stane velmi váženým a uznávaným starostou malého městečka, kde nevědí nic o jeho minulosti. Nechává si říkat pan Madelaine. Má tam i svoji manufakturu-továrnu na kopřivovou látku, která mu slušně vynáší. Do jeho města přijede Javer, který tam byl přeložen. Tuší, že je to Valjean. Řekne mu, že našli ,,Valjeana“, který před léty okradl kominíka a že ho odsoudí.. Madelainovi je ,,Valjeana“ líto, a tak jde na ten soud a řekne, že pravý Valjean je on, pan Madelaine. Javer ho chce zatknout, ale on ho požádá o 24 hodin, protože potřebuje zajet pro Kozetku, dceru Fantiny, která ji nechala u Tenardiéra(chová se k ní škaredě)- vojáka,který bojoval u Waterloo. Fantina ji tam nechala, protože ji opustil přítel a ona musela jít do Paříže, aby tam pracovala a tudíž by se o ni nemohla starat. Fantina posílá na svou dcerku měsíčně nehorázné peníze.Kozetini adoptivní rodiče se jí chtějí zbavit- prý jim jen ujídá. Valjean (Madelaine) slibuje Fantině, že ji Kozetku přivede. Kupuje si ji za 1500 franků. Javer přichází k Tenardiérovi a zatýká ho za nekalý obchod (že prodal Kozetu). Ubytovává se v Paříži a nechá si říkat zase novým jménem ,,Le Blanck“. Schovává se v klášteře a vydává se za bratra zahradníka, kterému ještě za časů, kdy byl starostou, pomohl dostat se na toto místo zahradníka, a proto je mu pan Le Blanck zavázán. V tomto klášteře nechává Kozetu na vychování. Oba tam žijí několik let. Kozeta se má stát jeptiškou, ale ona nechce. Z kláštera tedy odcházejí a Le Blanck opět mění svoje jméno na ,,pana Favera“. Kozeta se zamiluje do barona(připravuje i se svými kamarády spiknutí proti králi- chtějí republiku) a on do ní také.
Tenardiér domluvil hrdlořezy , že mu pomůžou Favera(Valjeana) chytit. On mu vyhrožují smrti, jestliže od něho nedostane hodně peněz. Je na ně připravena léčka. Inspektor Javer je chytne, ale Faver opět uteče.
Javer musí prohledat všechny domy, ve kterých se můžou ukrývat povstalci za republiku. Faver musí odjet z Paříže. Rozhodl s e jet přes Calais do Anglie. Před odjezdem ale vypuká revoluce. Faver se přidává k republikánům. Vojáci mají navrch. Povstalci zatýkají zrádce Javera.
Baron byl zraněn od výbuchu z děla a je v bezvědomí. Faver ho zachraňuje- ukrývá ho do kanalizace. Zachránil ho, protože by se už nikdy nemohl podívat Kozetě do očí.. Neudělal to kvůli samotnému baronovi.
Ve stoce potká Tenardiéra, který si myslí, že ho Faver zabil. Pomůže mu dostat se ze stoky za podmínky, že se s ním rozdělí o ,,lup“. Tenardiér má totiž klíč od brány na konci stoky. U řeky už čeká Javer, aby ho poslal na galeje. Faver chce, aby mu dal ještě hodinu, aby zavezl barona na adresu, kterou si napsal na lístek pro případ, že by zemřel (chtěl, aby ho tam odvezli)-k jeho dědovi. Javer mu to dovolí a jede tam s ním. Když odchází, baron se probouzí. Faver se chce ještě rozloučit s Kozetou a Javer mu to kupodivu dovolí. Když se vrací po rozloučení s Kozetou zpět ke bráně, tam, kde stál Javérův kočár, už tam není. Javer vidí, že jeho teorie ,,lumpa, který navždy zůstane lumpem“ asi není správná, tedy ne ve všech případech. Stojí mezi zločinem nechat zločince prchnout a zločinem zatknout ho. Javer si bere pouta z policejní stanice, jde k řece a s pouty se vrhá do vody. Faver dal jako věno Kozetě 600000 franků. Den po svatbě řekne Faver vše baronovi o své minulosti a chce zmizet z Kozetina života. Baron zjistil od Tenardiéra, že ho zachránil v ten den, kdy byl zraněn na barikádách. V noci vzbudil Kozetu a jel rychle k Valjeanovi za ním domů. Přijeli už skoro pozdě. Kozeta a baron se ještě stačili rozloučit s Valjeanem a baron se ještě omluvil.
Valjean umírá.


Tento příběh se mi velice líbil, protože byl napínavý a vcelku i poučný.Líbilo se mi, jak se choval bývalý trestanec, jak se úplně změnil.Byla tam mistrovsky zachycena tajemná atmosféra staré Paříže.





Hodnocení: (hodnotilo 123 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info