Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tajemný Etrusk

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Tajemný Etrusk
 
Autor: Mika Waltari
Název díla: Tajemný Etrusk
Datum vložení: 9.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Lars Turms je mladý Řek (alespoň si to myslí, protože o svém původu vlastně nic neví), který vypálil Chrám bohyně Artemis a šel si do Delf pro radu. Zde potkává Sparťana Dóriéa. Když mu věštkyně řekne, aby šel na západ, záměrně jde na východ. Nechce být řízen bohy. Zapletou se (on a D.) do války s Peršany, kde se seznámí s kapitánem jedné z flotil Dionýsiem. Ten jim vysvětlí, že proti Peršanům nemají šanci a chce, aby s ním dezertovali. Souhlasí, a tak se z nich stanou piráti. Jsou však pronásledování Peršany. Dion. si stěžuje, že potřebuje bouři a ať mu ji L. přivolá. Ten tedy zatancuje "tanec bouře" a skutečně ji přivolá. Probouzí se v bezvědomí a odezírá z očí ostatních strach a úctu. Dále je L. D. a D. různou shodou okolností hnán na západ, i když dělají vše proto, aby pluli na východ. Lars navíc unese Venušinu kněžku, ženu nesmírné krásy. Pojme ji za ženu, ale ona je zchytralá a podvádí ho i s jeho přátely D. a D. Nakonec přistanou na ostrově, který ovládnou. Dórius se prohlásí za krále. Chce však taká L. ženu. L. tedy i s ženou a synem (který je Dória) utíká do lesů. Později se dostane až do Říma, kde ho žena definitivně opustí, ale stihne mu přitom zachránit život. L. opuštěn a rozpolcen, vydává se do kraje Etrusků, kde ho lidé začnou oslavovat jako Lukuma. Etruského poloboha. Lars nakonec zjistí, že je opravdu Lukumo, mocný mezi mocnými. Stává se městským králem a vede svůj lid moudře a v míru dokud nezemře. Aby se znovu narodil.





Hodnocení: (hodnotilo 29 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info