Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Křižáci

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Křižáci
 
Název díla: Křižáci
Datum vložení: 13.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rytíř Zbyšek a Matouš z Bohdaneče se vracejí domů z bitvy s Maďary. Po cestě se však Zbyšek zamiluje a následně zaplete s oprátkou. Jeho paní ho však zachrání. Zbyšek však nezapomene a chce se svému žalobci pomstít. Jeho paní je, ale také dcerou Juranda ze Spychova. Rytíře mezi křižáky obávanějšího než samotného boha. Ti mu dceru ze lsti unesou a chtějí ji vaměnit pouze za něho samého. Ten, protože dceru miluje nade všechno na světě, na podmínky přistoupí. Vydá se tedy křižákům. Ti ho však oklamou a vydají mu naprosto cizí dívku. J. to tak rozzuří, že na místě jednoho z křižáckých rytířů zabije, poté se strne boj v kterém šílený J. zabije několik dalších vojáků jen holíma rukama. Nakonec je však udolán a v kobkách paláce důmyslně mučen. K. ho připravý o ruku, oslepý a vyříznou mu jazyk, aby nemohl podat svědectví, kdo mu to provedl. V té době však Zbyšek už dávno hledá J. a hlavně svou paní. Nakonec najde J. a ten mu pokynem ruky naznačí kříž. Smyslů zbavený Z. má ode dneška jediný cíl. Najít svojí milovanou a přitom zabít co nejvíce křižáků. Nakonec svou milou vysvobodí. Ta je však tak vyděšena, že ho nepoznává.Těžce nemocna nepřežije cestu domů a Z. tak s těžkým srdcem odejde do Bohdanče. Nakonec se ožení s tamější šlechtičnou, zachrání rod a sehraje roli i ve velké bitvě u Grünwaldu.





Životopis spisovatele: Henryk Sienkiewicz
Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info