Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dívčí válka

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dívčí válka
 
Název díla: Dívčí válka
Datum vložení: 7.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Když Libuše zemřela, neméli už dívky v zemi takovou vážnost. Z touhy po vládě i po pomstě začaly boj proti mužům. Pod vedením Vlasty si vybudovaly sídlo na hradě Děvín. Sešly se tam dívky a ženy z celého okolí. Muži se jim smáli a nebrali je vážně. Jen Přemysl je varoval. Neuposlechli však jeho varování a uspořádali nájezd na Děvín. Boj netrval dlouho. Dívky muže přemohly. Pobily přes 300 mužů, ale využívaly i jiných svých předností. Měli všude špehy a využívaly své krásy. Věděly i to, že na Pražský hrad pojede Ctirad. Přichystaly na něj past. Uvázaly Šárku ke stromu, Ctirad nic netušíc ji osvobodil a když i se svou družinou usnul, dívky je přepadli a muži se již nestačili ubránit. Hodně mužů chtělo Ctirada pomstít. Podařilo se jim některé dívky zatknout a odvléci s sebou na Vyšehrad. Vlasta, velitelka, se rozčílila a spolu se svou družinou jela zatčené dívky osvobodit a Vyšehrad dobít. Než však dorazily k hradbám, muži už se hnali proti nim. Mnoho dívek v tomto boji padlo. Mezi nimi i Vlasta. Muži vypálili Děvín a v zemi nastal klid.

Charakteristika:
Vlasta a dívky- Namyšlené, ctižádostivé, bojovné. Jako hlavní zbraň používaly svou krásu a přesvědčivost.
Přemysl s muži- Nejdříve byli namyšlení, ale poté ukázali, že jsou v boji lepší a celkově moudřejší.





Životopis spisovatele: Alois Jirásek
Hodnocení: (hodnotilo 230 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Dívčí válka Jirásek, Alois 464 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info